2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Könyvtár és tanulás: gyorsabban, könnyebben és okosabban

Könyvtár és tanulás: gyorsabban, könnyebben és okosabban

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében benyújtott EFOP-4.1.8-16-2017-00026 kódszámú „A tanulást támogató könyvtári infrastruktúra fejlesztése a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban” című támogatási kérelme 95 764 282 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam 100%-os támogatási intenzitásával került finanszírozásra. Az IKT eszközök fejlesztése mellett a legnagyobb volumenű beruházás az új könyvtárbusz üzembe helyezése volt, így közvetve vagy közvetlenül minden miskolci és megyebeli lakos profitálhat a fejlesztésekből: gyorsabban, könnyebben és a digitális ismereteknek köszönhetően „okosabban” juthat hozzá a szükséges információhoz. A projekt 2018. január 1. és 2019. december 31. között valósult meg.

 A projekt célja az volt, hogy a könyvtári infrastruktúra fejlesztése segítse az egész életen át tartó tanulást, az azt támogató szolgáltatások bevezetését. Ilyen a kistelepülések lakóinak jobb kiszolgálását biztosító, kifejezetten a helyi igényekre szabott, ám a könyvtár szakmai elképzelései szerint megvalósított és üzembe helyezett könyvtárbusz, ami jóval nagyobb, korszerűbb és jobban felszerelt, mint az eddigiek. Huszonhét Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település lakosához jut el a valóban buszméretű, nemcsak könyvekkel és számítógépekkel, hanem gyors internetkapcsolattal, LED televízióval, projektorral és multifunkcionális nyomtatóval is felszerelt mozgó könyvtár, amely valójában is helyettesít egy egész könyvtárat és alkalmat ad arra a kistelepüléseken élőknek, hogy teljes értékű könyvtári szolgáltatást vegyenek igénybe. Technikai felszereltsége igény szerint lehetőséget biztosít a 2015 óta országosan is népszerű KönyvtárMozi program megvalósítására is. Egy-egy településre – menetrendszerűen – havonta kétszer jut el az új könyvtárbusz, alkalmanként másfél óra áll az olvasók rendelkezésére a szolgáltatások igénybevételéhez. Így olyanok számára is elérhető a könyvtár, akik egyébként talán soha nem jutnának el oda. A jól felszerelt buszon a könyvtárosi teendőket szakképzett alkalmazott látja el, akinek a munkáját a sofőr segíti. A buszon mintegy ezerötszáz dokumentumból (könyvek, időszaki kiadványok, DVD-k) lehet választani. Ráadásul az olvasni- és néznivalók mellett már programok, a projekt keretében pedig képzések megvalósítására is alkalmas helyszínné vált az új könyvtárbusz. A megfelelő technikai háttér megteremtése ugyanis lehetővé tette az állampolgári és digitális alapkompetenciákat fejlesztő képzések elindítását.

A projekt részeként megtörtént az intézmény oktatótermének IKT eszközökkel és bútorokkal történő felszerelése is. A fejlesztések révén a huszonöt laptoppal, tizenöt tablettel, projektorral és a nagy sávszélességű wifi-hálózattal ellátott teremben megvalósulhatnak az élethosszig tartó tanulást támogató és a munkaerő-piaci részvételhez szükséges digitális kompetenciákat fejlesztő tanulási programok. A projekt zárását követően háromféle képzés érhető el: a munkanélküliek, az idősebb korosztály, illetve a kistelepülési könyvtárakban dolgozó, valamint a könyvtári szakmai ismeretekkel nem rendelkező munkatársak számára hat képzett Digitális Jólét Program-mentor közreműködésével, akiknek a munkáját két rendszergazda segíti.

A tanfolyamok révén hasznos ismeretekhez, társasági élményekhez jutnak a résztvevők, amelyek hosszabb távon az életminőség javulását is eredményezhetik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek