2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Könyves élet a téren

Neves írókkal és zenészekkel, számos új könyvvel is találkozhatunk az Ünnepi Könyvhét miskolci, június 8–10. közötti rendezvényein – és a könyv számos más módon is jelen lesz az Erzsébet téren. Így a kárpátaljai magyarok javára indított adománygyűjtésben, az érzékenyítő programban, és persze a programfán is.
Ez a 87. Ünnepi Könyvhét – kevés olyan rendezvény van az országban, ami ilyen hosszú időt megélt volna! Emellé társul a 15. Gyermekkönyvnapok, a mini jubileum alkalmából most egy picit a legkisebbek felé hajlott a szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár keze. Az „apróságok” nyomán indulva nemcsak kiállításon láthatók különleges minikönyvek a Szabó Lőrinc Könyvtárban, de a tér kézműves sátrában mindenki el is készítheti a maga kis kötetét, amit aztán teleírhat.
Hiszen a főszereplők természetesen a könyvek. Három miskolci könyves áruház hozza ki kedvezménnyel a Könyvtérre (azaz az Erzsébet térre) a legújabb hazai kínálatot: a Libri, a Líra és a Géniusz – mellettük pultot nyit az Antikvárium, valamint a helyi kiadók közül az Észak-Keleti Átjáró és a Gömörország Egyesület, valamint a Herman Ottó Múzeum és a Galéria is.
A három nap igen fontos könyvei lesznek azok, amikkel rögtön a tér bejáratánál találkozhatunk: a programfa könyv alakú levélkéi pontosan elbeszélik, milyen szerzőkkel, előadókkal találkozhatunk a könyvünnep alkalmából. Programban pedig nem lesz hiány! Minden délután négy szerző dedikál a téren – szerdán többek között Serfőző Simon Kossuth-díjas író és Bernáth József séf, csütörtökön Szaniszló Judit és Leslie L. Lawrence, pénteken Fábián Janka és a miskolciak – nyugodtan mondhatjuk – két kedvenc szerzője: Csorba Piroska és Fecske Csaba.
A színpadon is jelen lesz az irodalom, ám leginkább zenés változatban. Csak a „főműsoridőt” részletezve: a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával lép fel a Könyvtéren megzenésített versekkel és teljes létszámban a fiatalos zenét játszó Kávészünet zenekar; a felolvasás és a zenélés munkáját az Eszter-lánc Mesezenekarral megosztó Varró Dániel, és a zenésztársakkal érkező miskolci duó: Szécsi Viki és Misa. Daruka Mihály pedig nemcsak a vizsolyi biblia születéséről mesél interaktív műsorában – de elhozza hatalmas vállalkozásának különleges gyümölcsét: a korhű anyagra, korhű eszközökkel újranyomott Károlyi-bibliát. És ha már régi könyvek: a hagyományos könyvaukció sem marad el. Június 11-én 11 órától, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban kerülnek kalapács alá a régiségek.
Azoknak sem kell csalódniuk, akiket a klasszikusok vonzanak, hiszen József Attila is „kilátogat” a térre, és nem lesz ellenére néhány közös fotó! Nem távolodik el a könyvektől a tér többi programja sem. A Vöröskereszt megyei szervezete, ahogy már tavaly is, könyv- és pénzadományokat vár a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Folytatódik a Miskolci Értékek Kódexének festése, csütörtökön délelőtt pedig a Braille-írást is kipróbálhatja mindenki a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének interaktív programja keretében.
Minden nap minden órájában van miért kilátogatni – a megnyitót azonban semmiképp nem lenne érdemes kihagyni! Június 8-án, szerdán délután 3 órától a Fráter kórus hozza hangulatba a közönséget, hogy némi daltanítás és lufis meglepetés után, 4 órakor Lackfi János költő és Kiss Gábor alpolgármester hivatalosan is megnyissa a könyv nagy ünnepét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek