2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Konfuciusz Intézet nyílt a Miskolci Egyetemen

Hazánk harmadik Konfuciusz Intézete nyílt meg augusztus 24-én, szombaton a Miskolci Egyetemen. A kínai kultúra, művészet és nyelv oktatásának újabb, kiemelt helyszíne a hallgatók, miként a város és a régió középiskolásai számára is új lehetőségeket nyit, de mintát szolgáltat a kínai befektetők számára is. Közismert, hogy a kínai gazdaság napjainkra már meghatározó tényezővé vált és dinamikus fejlődése elismerést vált ki világszerte. A gazdaság fejlődésében a korszerű technológiák és gazdaságirányítási módszerek mellett meghatározó szerepe van a kínai kultúrának is, amelynek formálásában számos nagy gondolkodó mellett Konfuciusznak, „az írástudók iskoláját” megalapozó filozófusnak is kiemelkedő szerepe van.
A világ nagy egyetemei törekednek arra, hogy megismertessék hallgatóikkal a kínai történelmet, kultúrát és gazdaságtant. Egyre növekszik minden kontinensen azon hallgatók száma, akik diákként a kínai nyelvet tanulják. Ezeknek az igényeknek a kielégítésére jelenleg a világon több mint 350 Konfucius Intézet működik, és csaknem ötezer egyetem kérvénye vár elbírálásra a Pekingi Konfuciusz Központban újabb intézetek létrehozására.
Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol már két Konfuciusz Intézet működik, egyik az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, másik a Szegedi Tudományegyetemen. Az Észak-magyarországi régióba beköltöző kínai vállalatok, közülük különösen a Kazincbarcikán működő BorsodChem Zrt., valamint az észak- és kelet-magyarországi vállalatok, amelyek kínai ipari kapcsolatokkal rendelkeznek, évek óta arra sarkallták a Miskolci Egyetemet, hogy oktassák a kínai kultúrát, művészetet és nyelvet.
Ennek apropóján a Miskolci Egyetem 2012 februárjában vezette be a kínai nyelv és kultúra oktatását hallgatói, a város középiskolás diákjai, valamint a BorsodChem Wanhua alkalmazottai számára. Kezdetben az ELTE Konfuciusz Intézet kihelyezett központjaként működött, majd 2013. április 25-én a Konfuciusz Intézetek Központja, a Hanban hozzájárult hazánk harmadik Konfuciusz Intézetének Miskolcon történő létrehozatalához. Ennek ünnepélyes szerződéskötésére került sor 2013. augusztus 23-án a Parlamentben.
A kínai partner a Pekingi Vegyipari Egyetem (BUCT), mellyel a 2013/14-es tanévet már az önálló Konfuciusz Intézettel nyithatja a Miskolci Egyetem.
    A Hanban a Miskolci Egyetemen kialakítandó Konfuciusz Intézet támogatásával szélesítheti működési területeit, s a közös tudományos kutatás, a kínai és a magyar fél közötti szoros együttműködésben történő ipari hátterű műszaki oktatást is bevonhatja tevékenységi körébe.
    A Miskolci Egyetem eddigi eredményei azt mutatják, hogy a mintegy 300 hallgató részvételével zajló oktatás sikeres volt, hiszen a munkaerőpiacon a hallgatók versenyképessége növekszik a kínai nyelvtudás birtokában. Az egyetem és a Wanhua BorsodChem vállalatcsoport közös érdeke a termelési kultúra továbbfejlesztése, a vállalatcsoporton belül a kazincbarcikai gyár minőségbiztosítása, illetve termelékenységének emelése, a cég tudományos alapokon nyugvó stratégiai fejlesztése, valamint a vállalat profiljába vágó tudományos kutatások az egyetem szellemi potenciáljával közös megvalósítása (oktatók + hallgatók).
    A Miskolci Egyetemen megnyíló Konfuciusz Intézet a kínai befektetők számára mintát szolgáltat, mely nemzetgazdasági szempontból, munkahelyteremtő jellegéből adódóan stratégiai jelentőséggel bírhat, regionális, sőt országos gazdasági célok megvalósulását is segítheti.

A miskolci Konfuciusz Intézet nyelvi képzésekkel, kulturális tájékoztatókkal, programokkal várja a jövőben a Miskolci Egyetem hallgatóit, a régió középiskolásait és a kínai nyelv, kultúra iránt érdeklődőket.
A nyitó rendezvényen a Konfuciusz Intézetek Központja, a HANBAN; a kínai partner, a Pekingi Vegyipari Egyetem (BUCT); a BorsodChem Zrt., a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a hazai Konfuciusz Intézetek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetői is részt vettek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek