2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 356 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kolozsváry Zsigmond kiállítása a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Kolozsváry Zsigmond kiállítása a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Kolozsváry Zsigmond alkotásaiból nyílt tárlat a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A több mint húsz, különböző korszakokból származó, gazdag szín -és formavilágú alkotás egy méltatlanul elfeledett, páratlan életműbe enged betekintést.

„Érzékeny festő, csodálatos lírájú kolorista” – írta róla a világhírű fotóművész, Lucien Hervé. Kolozsváry – vagy ahogy külföldön ismerik: Sigismund Kolos-Vary – pályája korai korszakát a szürreális, félig figuratív kompozíciók, misztikus hangulatú képek jellemzik, innen lép tovább a tájábrázolás ritmikus geometriájához. Az ötvenes években eljut a teljes absztrakcióig, majd az 1970-es évektől lírai kompozíciókkal zárta utolsó festői periódusát.  

Kolozsvári Zsigmond kiállítás 2021 (1).JPG

Kolozsváry Zsigmond 1899-ben Bánffyhunyadon született, a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mély nyomot hagytak benne svájci és olaszországi utazásai, különösen a firenzei quattrocento egyik jelentős festője, Paolo Uccello alkotásai. Első műveit 1929-ben sikerrel mutatta be Párizsban, majd rendszeresen szerepelt a Salon de Mai kiállításain és külföldi nemzetközi tárlatokon Hollandiában, Németországban, Angliában, Japánban és Kanadában. Számos magyar és közép-európai művésztársával együtt csatlakozott az École de Parisavantgárd művészkörhöz, felívelő pályáját azonban hirtelen megszakította a második világháború: 1941-ben koncentrációs táborba került. Két évvel később sikerült elmenekülnie, és amint lehetősége nyílt rá, visszatért Párizsba. Háborús élményeit festményeibe sűrítette bele, egyre erőteljesebb kompozíciókat alkotott. Ezek a művei nagy sikert arattak 1946-ban a Musée National d’Art Moderne de Paris kiállításán. A művészt ezután kereste meg Jean Bucher, a befolyásos műkereskedő, hogy 1948-ban önálló tárlatot rendezzen számára ugyanabban a tekintélyes galériában, ahol előtte Braque, Ernst, Giacometti, Kandinsky, Klee, Léger, Miró és Mondrian műveit láthatta a közönség. Budapesten 1972-ben nyílt retrospektív kiállítása a Műcsarnokban a szintén Franciaországban élő Székely Péterrel közösen.

Kolozsváry Zsigmond munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d’Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig. Magyarországon néhányalkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és a Pécsett a Janus Pannonius Múzeumban. A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria új kiállítása a Magyarországon kevéssé ismert művész különböző alkotói korszakait, pályája fejlődését igyekszik megismertetni a hazai közönséggel.

A tárlat a járványügyi intézkedések betartása mellett regisztráció után látogatható.

A regisztrációt a kmfagallery@gmail.com e-mail címre várjuk.

Nyitvatartás: hétköznapokon 10:00-14:00 között.

Az alábbi linken a kiállításon szereplő alkotásokat és az enteriőr fotókat lehet megtekinteni.:

http://www.kalmanmaklary.com/exhibitions/exhibition-of-zsigmond-kolozsvari

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Milyen képet tegyünk a falra?
Igazából nincsen semmilyen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy milyen képekkel dobjuk fel az otthonunkat, de mi összeszedtünk pár tanácsot, ötletet…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum