2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Klasszikus krimi, izgalmakkal

Az utóbbi években a fantasy mellett a krimi a másik műfaj, mely sokadvirágzását éli. Ennek az akciódúsabb válfaját képviseli Tom Wood A bérgyilkos című regénye, mely hazánkban az Európa Kiadó gondozásában látott napvilágot.

A történet – a cím alapján nem meglepő módon – egy szabadúszó bérgyilkosról szól, aki azonban egy súlyos, titkosszolgálati ügybe keveredik, és egy kulcsfontosságú pendrive miatt menekülnie kell az életéért (mindezt egy nővel az oldalán)…

Eddig nem hangzik túl változatosan, igaz? Na, igen – ez a kötet egyetlen árnyoldala, de talán előnye is egyben. Kényszeres újítás helyett ugyanis a már kitaposott, ismert és jól működő utakat járja be. Fölösleges cifrázás helyett megmarad annak, aminek szánták: egy izgalmas bérgyilkosos bűnügyi kémtörténetnek. Annak pedig, dacára az esetlegesen a klisék miatt felmerült előítéleteknek, tényleg jó. A kellő számú fordulat is megtalálható benne – sem túl sok, sem túl kevés. Egyszerű, tiszta szórakoztatás. Csak az – de az nagyon.

Összességében tehát egy sablonokkal meglehetősen tarkított, ám pörgős környezetben játszód, izgalmas (talán kissé túl is bonyolított) cselekményszálú krimit vehetünk a kezünkbe – melyet a magam részéről csak ajánlani tudok azoknak, akik kedvelik az ilyen jellegű könyveket. Ráadásul külön dicséretet érdemel a magyar kiadás borítótervezője, ami stílusos, nem túl összetett, de épp emiatt ízléses lett.

Akiknek pedig különösen tetszik a mű, azoknak további két jó hírrel is tudunk szolgálni. Egyrészt szó van a regény megfilmesítéséről is, így reménykedhetünk benne, hogy valamikor a mozivásznon is viszontláthatjuk ezt a tipikusan akciófilmbe illő cselekményt. A  másik pedig az, hogy angol nyelven már kapható a szerző második könyve is, melynek főhőse ugyanaz, mint A bérgyilkosé. A történet ugyan folytatásnak nem nevezhető, hisz önálló műkét is megállja a helyét, tág értelemben véve mégis az.

Stiber Judit / BiT

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek