2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Kinyitották a szívük szemét

Nagy érdeklődés és óriási siker övezte a 12. Esélyegyenlőségi Napot Kazincbarcikán.

Könnyek és boldogan mosolygó arcok egyaránt voltak a szombat délutáni rendezvényen, melyen a korábbiaknál is nagyobb számú kerekesszékes-és súlyos mozgáskorlátozott, valamint fogyatékkal élő vett részt. Emellett számos civilszervezet vezetője és tagja, továbbá Kazincbarcika meghatározó közéleti személyiségei – városvezető, képviselők, intézmény- és cégvezetők, szervezeti tisztségviselők – is megtisztelték az eseményt személyes jelenlétükkel.
A délután egy rendhagyó megnyitó blokkal indult, melyben egy autista, vak és egyéb fogyatékkal élő amerikai kisfiú küzdelmét, páratlan tehetségét mutatták be egy hangos filmen. Christopher Duffley kiváló példája annak, hogy a „másság” nem jelent, nem jelenthet elzártságot a világtól és az emberektől; hogy mennyire fontos a saját értékeink keresése és megtalálása; majd annak „külső-belső” elfogadtatása a mindennapok során. De arra is szép példa volt a bejátszás, hogy az épeknek hogyan kell és lehet szeretni, s elfogadni fogyatékkal élő embertársaikat, családtagjaikat. Meglátni bennük azt, amitől nemcsak „mások”, hanem különlegesek is…
A „Csak egy lépés…” alcímet viselő esemény szervezői ebből a példából kiindulva az élet számos területén mutatták meg, hogy amíg az egy lépés megtétele az épeknek gyakran milyen egyszerű, addig sérült embertársaiknak ugyanez mekkora próbatétel. Így fejezhette ki támogatását a közönség a Rióban küzdő paralimpikonoknak, vagy ennek jegyében tapsolhatott a nyitótáncot bemutató Kodályos társastáncosoknak.

Egyenlő esélyekkel mindenhol és mindenkor

A fogyatékkal élők egyenlő esélyeiről rengeteget beszélünk, de ez kevés ahhoz, hogy a társadalom valóban el- és befogadja azokat, akik ebbe a körbe tartoznak. Legyen az látás- vagy hallássérült, mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott, vagy egyéb okból hátrányos helyzetben lévő. Erről és ennek fontosságáról beszélt köszöntőjében Braun János, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége alelnöke, aki külön kitért azokra a feladatokra és gondolkodásmódbeli változtatásokra, amelyek a valódi esélyegyenlőséghez szükségesek. Klimon István alpolgármester a szervező egyesület értékei és eredményei mellett az elfogadás fontosságát hangsúlyozta, míg Tomkóné Kiss Mária, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke eredményeiket és törekvéseiket ismertette. Beszélt arról is, hogy mennyire nagy kihívás egy ilyen esemény anyagi és egyéb hátterének megszervezése, de kollégáival azon dolgoznak, hogy az Esélyegyenlőségi Nap minden évben örömöt és kikapcsolódást jelentsen a városban és a térségben élő fogyatékos sorstársaiknak.

„Nyissuk meg a szívünk szemét…”

Szombat délutánra magát a programot is az esélyegyenlőség jegyében állították össze a szervezők, hiszen a könnyed és szórakoztató műsorszámok mellett mélyebb érzelmeket kiváltó és fogyatékos embertársaik által előadott programelemek váltották egymást. Sőt, olyan bemutatót is Kazincbarcikára hoztak, amelyet az Esélynapon résztvevők számára szinte lehetetlenség lett volna élőben látni. A Kriston-Kolosai Anikó által vezetett Kodályos előképzős társastánc csoport elvarázsolta a közönséget, majd sorstársuk, Tomori Gábor (Coddy) amatőr költő szívhez szóló versein hatódott meg a közönség.
A Miskolcz Operett párosa, Bagi Csaba és Ládi Gabriella már a közös éneklés és jó hangulat jegyében lépett színpadra, és szórakoztatta a rendkívül hálás közönséget.
A sport és a „helybe hozott” kiválóságok bemutatása sem maradhatott ki a napból, hiszen a Magyar Bajnoki címet szerzett Miskolc Steelers és hajrázócsapatuk, a Miskolc Steelleaders lányai egy igazán különleges bemutatóval kedveskedtek a több mint kétszáz vendégnek. Az amerikai futballisták és cheerleader-lányok egy olyan világot mutattak meg, melybe élőben ritkán tudnak bepillantani a városban és a térség kistelepülésein élő mozgáskorlátozottak. Ráadásul az Acélcsapattal labdázni és fotózkodni is lehetett, míg a hajrázó lányok egy-egy emelését a bátrabb gyerkőcök ki is próbálhatták.
Az estébe hajló délután sztárvendége a Matyi és a Hegedűs mulatós formáció volt, akikkel a napjainkban legnépszerűbb dalokat is együtt lehetett énekelni. A szórakoztató programok sorát a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes zárta, megújult műsorukkal és a közönség bevonásával abszolút teljesült a nap mottója, mindenki megnyitotta a szíve szemét és egy rendkívül érzelemdús fináléval zárult a szórakoztató programsorozat.

Az örömünnep mellett a hétköznapokra is gondolnak

Bár az Esélyegyenlőségi Napok elsősorban a személyes találkozásról, az együttlétről és a felhőtlen szórakozásról szónak, minden esztendőben olyan programelemet is beépítenek a szervezők, melyek a szürke hétköznapokban segíthetnek a jobb életminőség elérésében. Ennek jegyében idén Siket Mariann, a REHAB Zrt. területi képviselője tartott egy rendkívül tartalmas és látványos előadást, melynek fókuszában a gyógyászati segédeszközök bemutatása és beszerzése állt. Emellett Mariann az egész program alatt szívesen állt a résztvevők rendelkezésére egyénre szabott tanácsokkal, és konkrét segítségnyújtással.
A rendezvényt – az egyesületi elnökség aktivitásával összegyűjtött – támogatók által felajánlott nyereménytárgyak kisorsolásával, vagyis a hagyományos tombolázással és Tomkóné Kiss Mária búcsúszavaival zárták.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek