2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Kihívásokkal és sikerekkel teli évadot zártunk

Radnóti Színház évadzáró sajtóinformáció 2018|2019

5 bemutatóval, számos szakmai programmal, 202 előadással, a tavalyihoz képest 8 ezerrel több látogatóval (58 393) és 100,19%-os látogatottsággal zártuk az idei évadot a Radnóti Színházban és a külső helyszíneinken.

A Radnóti Színház mögött zajlik egy építkezés, ami miatt ez az évad már egy jóval kisebb színpaddal és 5 vendéghelyszínnel valósult meg. Ehhez az átmeneti évadhoz a színház az EMMI-től kapott támogatást. A Radnótit nem újítják fel, nem költözik, az otthoni játéktere lett szűkebb és a nagy díszleteket igénylő előadásaival vendégeskedik több helyszínen. Ez a helyzet marad előreláthatólag 2021 januárjáig, amikor visszakapjuk a színházunk érintett területét. Komoly erőpróba ez a színháznak és minden munkatársának, ennek ellenére remek eredményeket produkált a teljes társulat. Ebben az időszakban is folyamatos támogatásáról biztosította a színházat a fenntartója, Budapest Főváros Önkormányzata. Kováts Adél igazgató méltatta és külön megköszönte mindenki munkáját, szép és nehéz évadnak nevezte az ideit. Az évadzáró társulati ülésen kiosztotta a radnótis díjakat, a társulat megosztva Martinovics Dorinának és Sodró Elizának szavazta az évad legjobb színésznő díját, a legjobb színész pedig Schneider Zoltán lett. A színház nem színész dolgozójának díját Ágoston Gábor hangosító vehette át. Kicsi-díjat is osztottunk a legjobb epizódszerepért, amelyet megosztva Rusznák András és Porogi Ádám nyert el. A közönségünk pedig a legjobb és legszeretettebb színészüknek Lovas Rozit választotta, ami rendhagyó, mert most először kapta nő a közönség-díjat. Június 10-én és 11-én Pozsonyban az Eurokontext Fesztiválon nagy sikerrel játszotta a társulat az Egy piaci nap című előadásunkat. Június 7-én fényesen szerepelt a POSZT-on a 10. Az előadás elhozta a szakmai zsűri több díját is:
Legjobb rendezés: Sebestyén Aba
Legjobb színházi zene: Cári Tibor
A színészzsűri különdíja a legjobb női alakításért: Sodró Eliza
A legszívmelengetőbb díjat, a Közönségzsűri különdíját is megkapta az előadás, ami nemcsak azért jelentős, mert a közönségzsűri átlagéletkora 25 év volt, így a jövő generációja legjobb előadásnak tartotta, hanem azért is, mert a 10 olyan csapatmunka, amilyen nagyon ritkán valósul meg a színpadon.
A 2019|2020-as évadban továbbra is 7 helyszínen játsszuk az előadásainkat, és az alábbi bemutatókkal bővül a repertoár. Hegymegi Máté rendezése nyitja az évadot F. Zaimoglu – G. Senkel – L. Perceval: Molière, októberi premierrel, az ősbemutató Forgách András fordításában látható majd.
A további bemutatókra Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója Szilágyi Bálintot (Nick Payne: Csillagképek), Alföldi Róbertet (Franz Xaver Kroetz: A vágy), Valló Pétert (Bernard Shaw: Sartorius úr házai, avagy szerelmi házasság, Péterfy Gergely fordításában), Szőcs Arturt és Schwechtje Mihályt kérte fel.
A Radnóti repertoár előadásai az alábbi helyszíneken láthatók 2019|2020-as évadban:
Üvegfigurák            Radnóti Színház
Egy piaci nap            Radnóti Színház
A művésznő és rajongói    Radnóti Színház
10                Radnóti Színház
A gondnok            Radnóti Színház
Kakukkfészek            Radnóti Színház
Szövegséták Esterházyval    Radnóti Színház
színArany            Radnóti Színház
Gloria                TESLA Loft terem
III. Richárd            József Attila Színház
Ádám almái            Katona József Színház
A párnaember            Ódry Színpad
Futótűz            Ódry Színpad
Bárány Boldizsár        Stefánia Palota
Kezdhetek folytatódni (Petri-est)     Keres Emil Próbaterem
Radnóti – Bálint András estje        Keres Emil Próbaterem

Július közepétől online válthatók jegyek és bérletek az őszi előadásainkra, jegyirodánk pedig augusztus 26-tól várja személyesen is nézőinket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…