2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Ki itt belépsz…

Bár néhányaknak alighanem már a könyökükön jönnek ki a manapság divatossá vált erotikus regények, ugyanakkor kétségtelen, hogy nagy rajongótábort tudhatnak magukénak. Sokan leginkább sablonossággal vádolják őket (némi joggal), ugyanakkor Helena S. Paige regénye mindenképpen különbözik a megszokott erotikus könyvektől, hiszen az Egy lány belép a bárba egy interaktív regény – ezúttal az olvasó maga alakíthatja a történet menetét a legkisebb részletekig.

Minden választásunk más irányba indítja el a regény szálait, habár a szabad választás lehetősége valójában csupán egy illúzió, hiszen az írónők (mert egynél több van) így is kedvükre mozgatják a szálakat, és sokszor a választásaink ellenére is ugyanaz lesz a történések végkimenetele. Konkrét példaként érdemes megemlíteni, hogy hiába választhatunk a regény elején a lila csipketanga és az alakformáló bugyi közül, a könyv további részében főhősnőnk mindenképp előbbit viseli, ha tetszik ez nekünk, ha nem – és ez azért felhívja a figyelmet az ehhez hasonló „választós” regények hibáira.

Mások talán azt fogják kifogásolni, hogy amikor tényleg választanának, éppen nincs felkínálva lehetőség. Mindezek nem zárják ki, hogy e könyv tetszeni fog, hiszen hozza, amit legfőképpen ígér, ami nem más, mint a fülledt erotika. És persze most jön a legizgalmasabb szempont: ebben a típusú regényben nem csak a fehérneműk, hanem az általad kiszemelt férfiak közül is válogathatunk; pultosfiú, rocksztár, testőr vagy milliárdos? Ez a regény minden olvasói ízlést kielégíteni született; ha bármelyik affér balul sülne el, nyugodtan visszalapozhatunk, és egy másik férfi karjaiba vethetjük magunkat. Bárcsak az élet is ilyen egyszerű lenne…

Egy érdekes írói hármas szüleménye ez az itt említett erotikus regény: a Helen Moffett, Sarah Lotz és Paige Nick együttműködése révén létrejött könyv több mint egy egyszerű írói alkotás, hiszen három, az irodalomban amúgy is jártas alkotó stílusa és ötletei keverednek; szakmai sokszínűségük izgalmas regényt ígér; van köztük szabadúszó író, szerkesztő, költő, és forgatókönyvíró is. A könyv nem okoz csalódást, hiszen teljesíti azt, amit az ehhez hasonló erotikus regényektől vár az olvasó; könnyed felüdülést jelent a sokszor humoros kimenetelű történeteivel, ám aki tündérmesét vár, rossz könyvet emelt le a polcról; épp úgy, mint ahogy a való életben, itt sem minden választásunk végződik „happy enddel”.

A változó végkimenetel, és a lehetőségek sokszínűsége egyfajta életszerűséget ad a regénynek, ami kellemes változatosságot nyújt a vámpíros love-sztorik, és erotikus, már-már a durva pornográfia határait is súroló történetek között, melyek legtöbbje a hagyományos férfidominancia és már sokszor elcsépelt „minden jó, ha a vége jó” sémára épül.

Helena S. Paige könyvében nem csupán a főhősnő bőrébe bújhatunk, hanem mivel az írónők megajándékozzák az olvasókat a „szabad döntéssel”, a főhősnő nem egy alárendelt, követő személyiség lesz, hanem egy belevaló, kalandvágyó nő, aki kezében tartja a saját sorsát, önálló döntéseket hoz (a mi segítségünkkel, ugyebár).

Ugyanakkor tény, hogy mindennel együtt – éppen  ezek miatt – az Egy lány belép a bárba mindenképp azt sejteti, hogy vannak az életben határok amiket nem illik átlépni. A regény nem meglepő módon a manapság divatos, és effajta íráshoz stílusban passzoló szókimondó leírásokat tartalmaz, így az ehhez kevésbé szokott olvasók pironkodva követhetik a cselekmény bizonyos részeit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek