2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Kezdőknek, haladóknak, megszállottaknak

Kezdőknek, haladóknak, megszállottaknak

Kezdőknek, haladóknak, megszállottaknakMagyarországon ritkán, vagy még soha nem látott művek bemutatói, kortárs operapremierek a „Bartók + Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon. Erkki-Sven Tüür: WALLENBERG
A második világháború utolsó éveiben zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raul Wallenberg történetéről készült, rendkívüli hatású kortárs művet Tallinban mutatta be először az Észt Nemzeti Opera 2007-ben. Zeneszerzője, Erkki-Sven Tüür Amerikától Európáig világszerte ismert muzsikus. A rendező, Dmitri Bertman munkáit már láthatták a fesztivál látogatói: a közönség és a kritika által egyaránt elismert bemutató volt Miskolcon a Lulu, a Borisz Godunov és A kisvárosi Lady Macbeth.

Benjamin Britten: LUKRÉCIA MEGGYALÁZÁSA (The Rape of Lucretia)

A Gerai Állami Színház egy nagyhatású, igényesen kiállított Wozzeck-előadással hívta fel magára a figyelmet a „Bartók + Bécs 2009” fesztiválon. A társulat most az etruszk-római háborúk idején játszódó Britten-operával lép fel Miskolcon. A világ romlottságáról szóló darab rendezője Matthias Oldag, aki a Wozzeck-kel már elnyerte a fesztiválközönség és kritikusok kegyét.

Elena Kats-Chernin: DÜHÖNGŐ ÉLET
Elena Kats-Chernin ausztrál zeneszerző vadonatúj operájának ősbemutatóját 2010. április 24-én tartották Belgiumban, a Vlaamse Operában. Az Igor Bauersima szövegkönyvére készült friss, aktuális zenei csemegét kínáló mű kelet-európai premierje a „Bartók + Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon lesz.

BARTÓK- EST
A „Bartók + Európa 2010” Kékszakállú-előadását Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója rendezi egy estén Puccini egyfelvonásos vígoperájával, a Gianni Schicchivel. A rendező nyilatkozata szerint Bartók Béla egyetlen operai művét látványos előadásban állítja színre, míg a Gianni Schicchi történetét kortárs környezetbe helyezi.

Erkel Ferenc: BÁNK BÁN
Erkel Ferenc és Egressy Béni Bánk bán című operájának eredeti változata ismeretlen a nagyközönség előtt, miután a magyar színpadokon eddig az átírt, módosított változatot adták elő. A „Bartók + Európa 2010” operafesztiválon az eredeti változat látható és hallható majd, a debreceni Csokonai Színház előadásában.

Erkel Ferenc: SAROLTA
Erkel vígoperájának bemutatásával ugyancsak a magyar nemzeti opera megteremtője előtt tisztelgünk. A történetében a XV. századot, Mátyás király korát idéző darabot a Kolozsvári Állami Magyar Opera újította föl a fesztiválra, Demény Attila rendezésében.

Az előadásokra belépők vásárolhatók Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen, Mezőkövesden és Kazincbarcikán, valamint a Jegymester honlapján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek