2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Két hét múlva rajtol a Borsodi Művészeti Fesztivál immár 11. alkalommal

Két hét múlva rajtol a Borsodi Művészeti Fesztivál immár 11. alkalommal

Kazincbarcika – Látványos sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők Észak-Borsod egyik legnívósabb összművészeti fesztiváljának programját.

 

A Borsodi Művészeti Fesztivál június 21-én újra megnyitja kapuit a kultúra és a zene kedvelői előtt. A 2008-ban „Minősített Fesztivál” rangot elnyerő rendezvény idén 12 napon keresztül, 14 település, 22 helyszínén, 41 programot kínál. A Borsodi Művészeti Fesztivál főszervezője a kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ, mely a térség önkormányzatainak, művelődési intézményeinek, a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. és a rendezvény támogatóinak közreműködésével minden évben arra törekszik, hogy a helyiek magukénak érezzék a programsorozatot, szeressék azt, és büszkék legyenek rá.

 

A kultúra olyan terület, ami kevés honoráriummal jár…

A sajtótájékoztatón Kerekes Ottó igazgató köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondva a fesztivál támogatóinak, és azoknak, akik magukénak érzik a nívós programsorozatot. A korábbi évek sikereit és nézőszámait elemezve elmondta, hogy reményei szerint idén az időjárás jobban kegyeibe fogadja majd az eseményeket, mint a tavalyi, jubileumi esztendőben. Klimon István alpolgármester beszédében kiemelte: bár a kultúra olyan területe az életnek, amiért kevés honorárium jár, a szervezők és a mecénások több mint egy évtizede hisznek és bíznak a fesztivál létjogosultságában, sikerében, s ezért elismerés jár mindenkinek.

 

Fesztivál udvar és feledhetetlen barangolás hegyen-völgyön át

A fesztivál helyszíneit templomok, kiállító- és színháztermek, kastélykertek adják, de a kazincbarcikaiak kedvenc pihenőhelye, a Csónakázó-tó, a Lázbérci víztározó gátja, a dubicsányi Fignár Fesztivál Udvar és az Aggteleki Cseppkőbarlang is ismét feledhetetlen barangolást kínálnak a gyönyörű tájak és a művészetek világában.

Idén először csatlakoznak a fesztivál helyszíneihez Kondó és Radostyán községek, melyek a maguk varázslatos bájával újabb kuriózumként jelennek meg a közönség előtt, ezzel történelmet írva a két település életében.

Dubicsányban egy autentikus helyszín a Fignár Fesztivál Udvar már 5. alkalommal nyitja meg kapuit, a helyszín egy igazi mini-fesztivál a fesztiválban. A házigazda szlogenje jól tükrözi sajátságos hitvallásukat: “ … és ismét eszünk-iszunk, jó zenéket hallgatunk, beszélgetünk, no és megváltjuk a világot!”

 

Világsztárok, amatőr zenekarok és a meggysör kapcsolata

A sajtótájékoztatón valamennyi fellépőt és helyszínt részletesen bemutatták, szó esett a legnagyobb “durranásokról”, mint a Csík zenekar, a Cantemus Vegyeskar, a Lumen Christi Gospel Kórus és Tokody Ilona. A könnyűzene kedvelői találkozhatnak többek között a reggae zene magyarországi koronázatlan királyaival – a Ladánybene 27-tel, a 2000-ben alapított pécsi alternatív rock együttessel, a 30Y-nal, az „Év felfedezettje” kategóriában Fonogram-díjat elnyert Holdviolával, a country hazai képviselőivel, a 100 Folk Celsius-szal, a Miskolc Dixieland Band vendégeként Malek Andreával, az egyre népszerűbb Záhony Unplugged Projekt-tel, illetve a magyar instrumentális zene egyik legismertebb előadójával, St. Martinnal. Hagyományosan lesznek gyerekprogramok is, illetve egy gasztronómiai kuriózum is helyet kap a programban: a fesztivál keretében az egyik helyi sörfőzde saját készítésű meggy sörét Kazincbarcika hivatalos italává avatják majd.

A fesztiválra a jegyek árusítása már megkezdődött, a programok helyszínére pedig igény szerint különbusszal is utazhat a közönség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…