2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Készüljünk húsvétra a könyvtárban!

Anyukáknak és gyerekeknek is segítenek a húsvéti készülődésben Miskolc könyvtárai. Az elméleti alapozáshoz számos olyan kiadványt kínálnak, ami segít megismerni a hozzá kapcsolódó vallási hagyományokat, nép- és modern szokásokat, recepteket. A gyakorlati kivitelezéshez pedig játszóházakat, kézműves foglalkozásokat, virágkötést, családi délelőttöt is kínálnak.

Az ünnep előtti hetekben a szokásos szerdánkénti öko-kézműves klub, sőt még a pénteki horgolda klub is a húsvét jegyében zajlik a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban. Hiszen újszerű tavaszi vagy konkrétan tojásdíszek is készülhetnek a legújabb és a hagyományos technikával is. Például a horgolt csipke felragasztva gyönyörű dísze, sőt ruhája lehet a tojásnak – ha pedig abba csomagolva mártjuk a festékbe, akkor a mintája marad meg a tojás héján…
Az igazi nagyüzem nagycsütörtök előtt egy héttel indul be. Március 17-én délután 2 órától a gyerekek ismerkedhetnek meg húsvétváró, húsvéti népszokásokkal és hagyományokkal az avasi Móra Ferenc Könyvtárban – majd délután 5 órától a felnőttek készíthetnek csodás virágdíszeket Balla Annamária virágkötő vezetésével a Csabai kapui Kaffka Margit Könyvtárban.
Ugyanaznap elkezdődik a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtár kétnapos készülődése is. Csütörtökön és pénteken délután 2 órától az általános iskolások tavaszi ünnepekkel ismerkedhetnek meg, bepillanthatnak abba, hogyan jelenik meg a tavasz a képzőművészetben, a zenében és a meseirodalomban – és természetesen húsvéti díszeket is készítenek ezután. Pénteken délután 4 órától pedig minden korosztály beszállhat a húsvéti képeslapok, ajtódíszek „gyártásába”.
Két könyvtár szombaton is szélesre tárja kapuit az ünnepre készülők előtt. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban március 19-én, délelőtt 10 órakor kezdődik a húsvéti kézműveskedés a gyermekkönyvtárosokkal. A diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban pedig délelőtt 9 órától várják a családokat hímestojás-készítéssel, csibés és báránykás játékokkal, locsolóvers-tanulással és más kézműveskedéssel – ezért két keményre főtt tojást minden gyermek vigyen magával! Mindkét helyen délig tart a húsvétváró program – és aztán már csak egy hetet kell várni, hogy valóban ránk köszöntsön az ünnep.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek