2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Készül a digitális Erőmű Ózdon

KÉSZÜL A DIGITÁLIS ERŐMŰ
Szerdán ünnepélyes keretek között mutatták be a „Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ” (Digitális Erőmű) fejlesztésének jelenlegi állapotát Ózdon.
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) által kezdeményezett projekt a Új Széchenyi Terv keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg. Az 1.599 millió forint értékű fejlesztés eredményeként egy többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként, kiállító-, illetve közösségi térként működik majd.
Az épület felújítása jelenleg is zajlik az ütemtervnek megfelelően, emellett az intézmény munkatársai gőzerővel készítik elő a Digitális Kárpát-medence kiállításának anyagát. Képes Gábor, a MaNDA főosztályvezetője a rendezvényen bemutatta, hogy kiállítás milyen témákat fog érinteni, mi az a filmállomány, amelyből a program építkezik. A tervek szerint az épület e szolgáltatását egy informatikatörténeti kamara bemutatóval egészítik ki, ahol az egykori számítóközpontok bútor méretű berendezései – köztük magyar gyártmányok – és a kilobájtban mérhető kapacitású korai otthoni számítógépek idézik fel a digitális világ múltját. Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a fejlesztésnek milyen hatása lesz a város idegenforgalmára, illetve ehhez kapcsolódóan a település foglalkoztatására. Az intézmény rendezvényén a város iskoláinak diákjai is részt vettek, akik egy rajzverseny keretében ismerkedtek meg a Digitális Kárpát-medence fogalmával.
Az épület felújítása 2015 novemberében fejeződik be.
Az Erőmű épülete az ózdi Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű (RMST) 1906-13 között létrehozott kohótelep egyik kiszolgáló-épületeként létesült. A múlt században több tízezer embernek munkát adó épületet, a hangulatot megőrizve, eredeti, még fennmaradt berendezési tárgyakkal alakítják át „Digitális Erőművé”. Ami egykor megélhetést biztosított nagyszámú ózdi lakosnak, a jövőben az új generáció oktatását teszi lehetővé.
Az oktatási és kutatás-fejlesztési módszertani központ célja, hogy a folyamatosan bővülő kulturális információkat online tartalmakkal egészítse ki.
A projekt megkezdése előtt a csarnok pinceszintje lényegében megközelíthetetlen volt a talajvíz miatt, amely a felújítás után hozzájárul majd az épület hűtéséhez és fűtéséhez. Az épület energiaigényét napelemek elhelyezésével is csillapítják. Így nem csak digitális, hanem környezettudatos is lesz az Erőmű.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek