2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kertész Imrét a halál foglalkoztatja

Kertész Imrét a halál foglalkoztatjaSoha nem vágyott díjakra, arra sem, hogy próféta legyen saját hazájában. Kertész Imre nyugalomra, békére vágyik, ezért is él inkább immár egy évtizede Berlinben. A Nobel-díjas író villámlátogatást tett hazájában, a Széchenyi Akadémia tagjává választották. A novemberben 80. születésnapját ünneplő író, most a halálról ír könyvet.

A világhírű író arról beszélt lapunknak, hogy Magyarországon, de egész Kelet-Európában drámai értékvesztés tanúi lehetünk, hiányzik a demokratikus kultúra, és a régi sebek felszakadásával utat nyitunk a nacionalizmusnak.
– Mintha visszafelé haladnánk az időben, a rendszerváltás inkább összeomlás volt – nyilatkozta, de számos esszéjében is írt róla. – Úgy érzem, az ország kezd félrecsúszni, sokszor a süketek párbeszéde folyik itt, ahol gyakran lehazaárulóznak.
– Berlinben jobban érzi magát?
– Ott engem szeretnek, megbecsülnek, nyugodt légkörben tudok dolgozni. Igaz, most itthon is a szeretet vett engem körül, szép ünnepséget rendeztek a számomra. Nem vágyok próféta szerepre saját hazámban, de már nyolcvan évesen inkább ott élek, ahol megbecsülnek, s ez most Berlin.
– Jövő hónapban ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Milyen kérdések foglalkoztatják mostanában, miről ír?
– A halálról. Mindig arról írunk, mindenki a halálról ír. Az új regényem jövőre jelenik meg.

 

Kertész Imre néhány nap után visszarepült feleségével Berlinben, hogy folytassa a félig kész művét a halálról. Jó erőben érzi magát és fanyar humora is a régi. Amikor arról faggatják vágyik-e még a Nobel-díj után valamilyen elismerésre, tagadja, hogy bármi díjra valaha is vágyott volna, „bár, ha pénzzel jártak, azért mindig jól jött.”

Temesi László
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek