2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kényelmesebb kölcsönzés

Újabb közel negyven megyei település lakosai élhetnek mostantól az elektronikus könyvkölcsönzés lehetőségeivel: tehát akár otthon, késő este is megnézhetik, megvan-e a keresett könyv, de meg is hosszabbíthatják kölcsönzésüket. A fejlesztés folytatódik a többi településen is. Az elektronikus kölcsönzési rendszer több mint a hagyományos, cédulás módszer kiváltása. Ugyanis számos olyan kényelmi lehetőséget biztosít az olvasóknak is, ami a hagyományos módon elképzelhetetlen. Sok szolgáltatás esetében 24 órássá teszi a könyvtári nyitva tartási időt, hiszen otthonról át lehet tekinteni az általunk kikölcsönzött könyvek listáját, elő lehet jegyezni sikerkönyveket, meg lehet hosszabbítani a lejárt kölcsönzéseket. Az online katalógus pedig a megye minden – már feldolgozott – állományát elérhetővé teszi.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által biztosított Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében ez a hatalmas előrelépés minimális terhet ró a településekre: a folyamatos, szélessávú internetkapcsolatot kell megteremteniük, mert a települési intézmények adatait is a megyei könyvtár szerverén tárolják. A fejlesztéshez szükséges számítógépeket, a vonalkódolvasókat, a könyvállomány feldolgozásához szükséges segítséget, illetve a könyvtárosok képzését a KSZR keretében szervezik.
A közel negyven, az elektronikus kölcsönzést most útjára indító település között számos kis lélekszámú is található, például a mintegy 500 fős Cserépfalu és Léh, vagy a 130 lakosú Sajósenye. A helyben lévő állományok digitalizálása a Corvina-katalógus számára harmadik éve folyik a KSZR-en belül, és igen jelentős azoknak a helyeknek a száma, ahol már száz százalékban el is végezték ezt a munkát. Így a fejlesztés ütemesen folytatódik tovább annak függvényében, ahogy a települések biztosítják a technikai feltételt, tehát a folyamatos internetkapcsolatot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek