2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kazincbarcikai középiskolások nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

Kazincbarcikai középiskolások nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

Az Irinyi János Ref. Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon Számkivetettek nevű csapata nyerte az immár hatodik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei selejtezőjét, és ezzel továbbjutott a november 22-én megrendezendő Észak-Magyarország regionális középdöntőbe.

Az ország valamennyi megyéjére, sőt Erdély, a Felvidék és a Vajdaság magyarlakta területeire is kiterjedő középiskolás pénzügyi, gazdasági és vállalkozási verseny 6. évada október 11-én indult. Idén is több mint 1000 négyfős csapat nevezett, azaz több mint 4000 hazai és határon túli magyar középiskolás diák jelezte részvételi szándékát a játékos megmérettetésen. Közülük – a két internetes előselejtező összesített eredménye alapján – Budapesten, megyénként és határon túli területenként a legjobb 5-5 csapat vehetett részt a megyei selejtezőben.

A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett PénzSztár verseny nemcsak a versenyzők jelentős számát tekintve a legnagyobb pénzügyi, gazdasági, vállalkozási témájú középiskolás verseny Magyarországon, hanem a megvalósításban közreműködő szervezetek, szakemberek népes tábora miatt is, akik évről évre példaértékű összefogással teszik lehetővé a 6 fordulós verseny sikeres lebonyolítását. A több mint 70 támogató és együttműködő szervezet között vannak pénzügyi intézmények, gazdasági szereplők, szakmai szervezetek, valamint hazai és határon túli egyetemek. A játék szakmai tartalmának összeállításában és a versenyzők zsűrizésében a pénzügyi-gazdasági élet prominens képviselői vesznek részt.

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a középiskolás fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek. Ennek megfelelően, a megyei selejtezőben is változatos feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek: rövid meghatározások alapján kellett azonosítaniuk különféle pénzügyi, gazdasági jellegű foglalkozásokat, tevékenységeket, egy írott szövegben elrejtett hibákat kellett megtalálniuk és kijavítaniuk, ügyfélleveleket kellett elirányítaniuk a megfelelő szervezetekhez, illetve egy szóban elhangzott tájékoztató anyag alapján kellett kérdésekre válaszolniuk, de a fordulóban szerepeltek igaz-hamis állítások, totó és egy számítási feladat is.

A Miskolci Egyetemen megrendezett selejtezőben az alábbi csapatok mérték össze a tudásukat:
Imposztorok (Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Ózd)
Királyi csapat (Miskolci SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma, Miskolc)
Potya5ös (Irinyi János Ref. Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Kazincbarcika)
Stat Solo (V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Sátoraljaújhely)
Számkivetettek (Irinyi János Ref. Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Kazincbarcika)

A résztvevő csapatok közül a Számkivetettek jutott tovább a regionális középdöntőbe.

A november 22-én, 8 helyszínen párhuzamosan megrendezendő regionális középdöntőben összesen 40 csapat mérheti össze a tudását. Közülük a legjobb 7 hazai és 1 határon túli csapat kap meghívást a november 28-i budapesti elődöntőbe, majd végül a legsikeresebb 5 team mérkőzhet meg egymással december 13-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartandó országos döntőben. A győztes csapat tagjai idén is elnyerik a verseny fődíjait, a Budapest Banktól fejenként 100-100 ezer forintot, részvételi lehetőséget a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja által szervezett szakmai képzésen, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége által felajánlott egy-egy okostelefont, de az országos döntő többi résztvevőjére is értékes ajándékok és tudásalapú szakmai díjak várnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…