2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Jubileumi év ünnepi programokkal Fertődön

Ünnepi év a 2012-es esztendő a fertődi Esterházy-kastélyban: éppen 250 éve annak, hogy Esterházy „Fényes” Miklós herceg megkezdte az európai uralkodói udvarokhoz mérhető és a művészeteknek otthont adó rezidenciájának építését. A jubileum alkalmából egész évben színes és különleges programok várják a látogatókat Magyarország legszebb – európai uniós forrásból megújuló – barokk kastélyában.

Az Esterházy-kastély hagyományos rendezvényei – többek között a húsvéti programok, az óvódásoknak szóló kishercegi bál, a diák régésztábor, a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola diákjainak hangversenyei és a karácsonyi koncert – mellett egészen bizonyosan az év attrakciója lesz az idei Múzeumok Éjszakája, amikor egyetlen alkalommal a kastélyban tekinthetik meg a látogatók az egykori Esterházy-gyűjtemény egyik legszebb darabját, Raffaello Santi 1508-ban festett Esterházy Madonnáját. A Szépművészeti Múzeumban őrzött remekmű június 16-dikáról 17-dikére virradóra lesz látható a kastély felújított dísztermében.

Gazdagnak ígérkezik a kastély 2012. évi zenei programja is: a fertődi Esterházy-kastélyban rendezi meg a Filharmónia az ország első és legrangosabb régi zenei fesztiválját, a Régi Zenei Napokat 2012. június 16. és 23. között, de koncertez¬nek itt a Budapesti Vonósok és természetesen a fertődi Joseph Haydn Zeneiskola diákjai is. Május 9-dikétől 17-19. századi arisztokrata gyermekportrékat fel¬vonultató kiállítás várja a kastély látogatóit. Mindemellett várhatóan sok érdeklődőt vonz majd augusztus 17. és 20. között az antik enteriőr kiállítás és vásár, valamint a szeptember elsejére tervezett Terézia-bál, amellyel a szervezők Mária Terézia 1773-as fertődi látogatására emlékeznek. A 250. évforduló alkalmából jubileumi kastélytúra is várja a látogatókat. E különleges túra során a kastély rejtett zugaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A jubileumi év programjairól és a kastélyról bővebb információ az Esterházy-kastély honlapján, a www.eszterhaza.hu internetes címen található.

 

HÁTTÉR

Magyarország legszebb barokk kastélyának jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek el. Az Európai Unió 3,5 milliárd forintos pénzügyi támogatásával az Esterházy-kastély és környezete végre ismét visszanyeri eredeti pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként meg¬újul a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terrena és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint elkészül a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el a kastély felújításának második üteme. A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés részeként restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását. Emellett megújul a kastély melletti gránátosházak homlokzata és a főépület két világítóudvara is. Új fogadóépület épül rendezvény- és vendéglátó terekkel, valamint befejeződik a kastély előtti útszakasz eredeti terepszintre süllyesztése és díszburkolása is.

Látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje is, amelynek helyre-állítására mintegy 200 millió forintos EU-támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…