2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Jó cselekedetekkel haladva a boldogság útján

Egy kiállítás keretében március 24-ig megtekinthetők a Criminon Magyarország Alapítvány és az Első Fecskék Klubja közös szerevezésében lezajlott „Tegyél 3 jó dolgot” kreatív iskolai pályázat díjazott művei.

A Lurdy Ház földszintjén kiállított művek általános és középiskolás, valamint nevelőotthonok tanulói által beküldött pályamunkák nyertesei. A pályázatot a Criminon Magyarország Alapítvány és az Első Fecskék Klubja közösen hirdette meg még 2012 őszén. Témája az amerikai humanitárius, L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz című könyvén alapult. A könyv egyik fejezetének címe, illetve az ebből a fejezetből kiragadott néhány sor határozta meg a kreatív munka, a művészi hozzáállás irányát.

„Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled!”

„Az emberi erényeket tehát a magunk számára egyszerűen úgy dolgozhatjuk ki, hogy
felismerjük, mi magunk hogyan szeretnénk, hogy bánjanak velünk. És ebből kiindulva – azt hiszem, te is egyetértesz vele – eloszlattunk minden zűrzavart arra vonatkozóan, hogy mi is valójában a »jó viselkedés«. Ez messze nem azt jelenti, hogy nem vagyunk aktívak, csendben, ölbe tett kézzel ülünk, és nem szólunk egy szót sem. A »jóság« nagyon aktív és hatalmas erő lehet.” – L. Ron Hubbard

A fentiek alapján a feladat az volt, hogy a pályázónak ténylegesen 3 jó dolgot kellett tennie egy másik embertársával. A pályaműnek ezután az elvégzett jó cselekedeteket kellett megjelenítenie a művészet különböző eszközeivel, ez lehetett; rajz, festmény, rajzos-kreatív könyvecske, vers, novella, fogalmazás, fotó, vagy film.

A január 15-ig beérkezett munkákat a szakmai zsűri februárra elbírálta, majd eredményt hirdetett. A fellépőkkel színesített ünnepélyes díjátadóra március 10-én került sor, több száz diák, nevelő, és tanár részvételével.

A nyeremények között szerepelt pénzjutalom, csoportos kirándulás, és kiosztásra kerültek „Az út a boldogsághoz” füzetek, oktató csomagok. Sőt a legösztönzőbb, a legodaadóbb tanárok is kaptak jutalmat; a verseny feszültségeit egy-egy kétszemélyes wellness hétvégén oldhatják.

De az igazi jutalom annak öröme volt, hogy a résztvevők jót tehettek valakivel, ezzel kapcsolatban kifejezhették kreatív gondolataikat, és egy olyan versenyben vehettek részt, amelynek vesztese nem, csak győztese volt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…