2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Jelentős változások a „Bartók + Verdi 2011” programjában

Jelentős változások a „Bartók + Verdi 2011” programjában

A Miskolci Operafesztivál szervezői bejelentik, hogy a fesztivál 2011. évi támogatásának máig fennálló bizonytalanságai miatt kényszerűen a „Bartók + Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programjának átdolgozásáról döntöttek.

A Magyar Állami Operaházban 2011. március 23-án, országos sajtótájékoztató keretében meghirdetett programból elmarad:
–Verdi: A trubadúr (2011. június 10.)
–Verdi: Otello (2011. június 12.)
–Verdi: Az álarcosbál (2011. június 15.)
–Verdi: A kalóz (2011. június 18.)
–A Zenepalota Ifjú Zenészeinek és Tanárainak jazz hangversenye (2011. június 11.)
–A Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Bartók Kórus koncertje (2011. június 19.)
Az esetleges kellemetlenségekért a közönség megértését kérjük!
A már megvásárolt belépőjegyek a vásárlás helyén visszaválthatók, vagy a fesztivál egy másik előadására értékegyeztetéssel
becserélhetők.    

Jött a hír az elmúlt napokban, és a tegnapi sajtótájékoztatón Bátor Tamás fesztiváligazgató, így fogalmazott: Idén szűkösebb költségvetésből valósul meg a rendezvény, de ennek ellenére színvonalas programot sikerült összeállítanunk,a kiváló minősítéshez méltó előadásokra várjuk a közönséget.

A sorozat jövő csütörtökön elkezdődik, de még mindig nem tudják, milyen pénzeszközök állnak pontosan rendelkezésükre. Egyedül a miskolci önkormányzat 68 millió forintos támogatása biztos. Természetesen benyújtották a Nemzeti Kulturális Alaphoz is a pályázatot a megfelelő időben, azt viszont még nem tudni, az NKA mekkora összeggel támogatja az idei eseményt.
A nyitókoncerten az operarajongók számára lesz egy Verdi gálarész, a komolyzene kedvelői pedig filmvetítés formájában számos különlegességet láthatnak majd, egyebek mellett Verdi életéről is bemutatnak egy dokumentumfilmet. Vannak fellépők, akik csökkentett tiszteletdíjért, jelképes összegért vagy ingyen vállalták a szereplést.
A hagyományokhoz hűen nemcsak Miskolc lesz operafőváros erre az időszakra, hanem a megyét is bekapcsolják a zene lüktetésébe: érkeznek a fesztiválra kazincbarcikaiak, és különleges helyszínként szolgál az aggteleki Baradla-barlang. A következő évre ismét bejelentkezett Edelény, ahol addigra elkészül a kastély, a felújított impozáns épület kitűnő terepet adhat a következő koncertekhez, előadásokhoz.
Seres Ildikó, a kiegészítő programok művészeti vezetője emlékeztetett arra, hogy tavaly az árvízi helyzet okozott komoly gondot, azt remélték, idén könnyebb lesz, de nem így van, bár mint mondta: „nem azt kell várni, hogy elmúljon a vihar, hanem tanuljunk meg táncolni az esőben”. Hangsúlyozta: a pénzügyi lehetőségekhez képest gazdag programot állítottak össze, a programok sorában ott szerepelnek a fiatalok, az ifjú zenészek, táncosok. Operamesékkel készülnek a „fűzfák alatt”, emellett nem maradhat el a hagyományos nyitóparádé és az utcatánc sem. Az operafesztivál központi helyszíne a Városház tér és az Erzsébet tér lesz, itt mindenki megtalálhatja a kedvére való programot.
” A szabadtéri koncertekre sikerült neves művészeket meghívnunk, mint Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán, akik Liszt-témákra játszanak majd dzsesszvariációkat, de itt lesz Lajhó Félix hegedűművész is. Hozzá kell tennem, nagyon sok művész ingyen vagy jelképes összegért vállalta a fellépést, hangsúlyozta  Seres Ildikó.
Fellépnek a fiatalok a miskolci operafesztiválon. A külső programoknak rendszeres szereplői lesznek a miskolci művészeti iskolák diákjai: így a Fazekas és az Egressy-Erkel Zeneiskolák növendékei, a Szemere Bertalan Szakközépiskola táncos diákjai, de szívesen vállalták a fellépéseket a Miskolci Nemzeti Színház fiatal művészei is. A miskolci zenekarok is a fesztivál ügye mellé álltak mint a Miskolci Ütősök és a Miskolc Dixieland Band.

A miskolci operafesztivál kezdetét a hagyományokhoz híven a nyitóparádé jelenti majd. Folytatódik az utcaszínház és a Légyott, a fesztivál irodalmi rendezvénye, de nem lesz tűzijáték és fesztiválkapu. Kevesebb tér telik meg tánccal és zenével. A nagyszínpadot a Városház téren állítják föl, az Erzsébet teret pedig Zene-Bor térnek nevezik majd, ahol élőzene, kirakodó- és kézművesvásár várja a látogatókat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek