2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jankovics Marcell Miskolcon

Decentralizáció és Márai program

Rózsa Editnek, az NKA bizottsági tagjának meghívására a Nemzeti Kulturális Alap elnöke látogatott ma Miskolcra.

A Lézerpont Látványtár volt az első állomás amit Jankovics Marcell megnézett és a délutáni fórumon – ahol  az NKA stratégiájáról tartott fórumot., amelynek a Városi Könyvtár adott otthont így fogalmazott:” A gyűjtemény látványa a földig döngölt.”
A Márai program részleteiről is beszámolt Miskolcon az NKA elnöke. A programnak országos sajtótájékoztatója lesz a héten. A könyvkiadásra és terjesztésre vonatkozó átfogó, egy milliárd forintot kezelő projektről van szó, amely a könyvtárak beszerzéseihez és a magyar irodalom külföldön való népszerűsítéséhez és az alkotó munka támogatásához is hozzá járulna.

Mint az elnök elmondta: Az NKA stratégiai szempontja a decentráció, – tudomásul kell venni, hogy alkotások, alkotók nem Budapesten születtek, és születnek – a pályázatoknál pedig elsődlegesen a kultúrateremtés, azt követi a kultúra terjesztése, majd megőrzése. Céljuk a gyermekirodalom látványosabb, kiemelt támogatása és az értékek mellett, akár a  rászorultság is lehet szempont.

Az elnök miskolci programja könyvbemutatóval zárult: Fejér Ernő fotó- és képzőművész „Üzenőfüzet” című életmű kötetét mutatta be a Városi Könyvtárban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek