2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Isten veled, Peti!

„Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szendrei Péter újságíró, 46 éves korában.”
Így szól a mellbevágó rövid hír rólad. Nem akarom elhinni, hiszen még tegnap este 20.58-kor küldtél nekem egy üzenetet a facebookon. De nem is a tegnap estéről, hanem egy 18 évvel ezelőtti, hideg, januári napról mesélnék neked.

Te is emlékszel? Álltál az Új Hírnök, Városház téri szerkesztőségében, és azt mondtad: újságíró akarok lenni! Gyalog jöttél Sajószentpéterről. Vékonyka kabát és nyűtt cipő volt a lábadon.Többször megtetted gyalog vagy stoppal  ezt az utat az első években. Sok kanyar volt már az életedben mire ideértél, de néhány megjelent írás után, mindketten úgy éreztük, megérkeztél. Igaz, még csak 28 éves voltál, de már akkor három gyermeket neveltél, ha Szabit, a testvéredet nem számoljuk ide, akiért egész életében harcoltál, s tartottad a hátadat.

Első írásod 1996. február 3-án jelent meg az Új Hírnökben, s arról a lottómilliomosról szólt, aki tételesen, a te szülőfaludban, Demecseren élt.  Azért maradt meg bennem ez ilyen élénken, mert  ennek okán sztoriztál Édesapádról, akit nagyon szerettél, s akkoriban vesztettél el, hirtelen.

Jó érzékkel nyúltál a témákhoz, de sokat kellett veled harcolnom. Fiatal voltál, forrófejű, szókimondó, hirtelen haragú. Viszont, szeretted és féltetted a Hírnököt, mert első olyan munkahelyed volt, ahol azt érezhetted, hogy megbecsülnek, s értékelik a sok ötletedet. / Ezt magad mondtad./  Két évig felelős szerkesztői megbízatást is kaptál. Szinte mindent autodidakta módon tanultál meg: az újságírást, a szerkesztést, a számítógépes tördelést.Az iskolarendszerű oktatáshoz nem fűlött a fogad, de mindent ami érdekelt, perceken belül elsajátítottál. Ilyen volt a főzés is. Isteni kajákat főztél, fejben és valóságban is. Egy nagycsaládosnál, a konyhai kreativitás áldás, – mondtad.

Tizenegy évet húztunk le együtt, az Új Hírnökben.  Szemem előtt nőttek föl a gyermekeid, akik sokszor jöttek a „dolgozóba” veled kiskorukban.  Jó apa vagy… voltál.
Rettenetes ez a múlt idő. Belefacsarodik a szív.

Nyugodj békében Peti!

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek