2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ismét jelentkeztek a jövő tudósai

Diáktudomány- könyvbemutató a Miskolci Egyetemen

Immáron harmadik alkalommal jelenik meg a Miskolci Egyetemen , a Diáktudomány című kötet ,amelyet a különböző karokon tanuló hallgatók legsikeresebb  tudományos dolgozataiból állítottak össze.

A kedden bemutatott könyv ma már nyugodtan mondhatjuk egy sorozat része, melyet 2010-ben hívott életre Tudományos Diákköri Tanács, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a fiatal kutatóknak kutatási eredményeik publikációjához.
A Miskolci Egyetemen  több évtizedes hagyományokra tekint vissza az önképzés ezen formája. Eredményeikben mindig jelentős szerepet játszott a tanár-diák bensőséges szakmai és emberi együttműködése. A mesterek és tanítványok szakmai, emberi kapcsolata hozzájárul ahhoz, hogy a diákokban kialakuljon a kitartó munka iránti belső igény, elsajátítsák az érvelés képességét, amely egyrészt jelenti a saját szellemi tevékenységük melletti érvelés biztonságát,a másik fél szakmai tevékenységének megismerését, elfogadását,  a szellemi teljesítmény iránti tiszteletet és alázatot. A diákok részt vehetnek olyan  Uniós kutatási projektek magvalósításában , mint a Kútfő, a CriticEl vagy a FORR-ÁSZ elnevezésűek. Ezek nagy ívű , nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező tudományos programok.  A  karok oktatóinak, kutatóinak az együttműködés pedig lehetőséget ad a diákok szakmai jártasságának megismerésére, a szakmai utánpótláshoz, a PhD-képzésre jelentkezők érdemi kiválogatására.

A ma bemutatásra kerülő könyv, több mint 55 írást tartalmaz. Ezek között vannak olyanok amelyek igen mélyen ,  a tudományterület egy-egy részkérdését taglalják, mint például Bruncszlik Anita A galván üzemekből származó szennyvizek irányított ülepedésének vizsgálata vagy Székely István Diffúziós és adszorpciós vizsgálatok az új típusú reaktív gát töltetanyagán című munkái, de találhatók olyan témák is amelyek közelebb állnak a mindennapi élethez. Béres Nóra a házassági vagyonjogi szerződés érvénytelenségét és relatív hatálytalanságát elemezte a PTK. alapján, Sápi Edit a jellegbitorlás speciális megvalósulásával  – a domain név általi jogsértéssel foglalkozott. S még egy érdekes dolgozat cím adalékul  a sokféleséghez: Gyógyszerhulladékaink utóélete – kérdések és megoldások egy közgazdász szemszögéből. Ennek készítője Tóth Orsolya volt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek