2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ismét halálos az iram

Tizenkét évvel ezelőtt egy kis költségvetésű film bukkant fel a mozikban, amely a Kelet-Los Angeles-i illegális gyorsulási versenyekről szólt. A Halálos iramban a nyár meglepetés-sikere lett, és 207 milliós összbevételt ért el. Két éve a Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) a Universal Pictures történetének legjobban indító filmje lett 86 millió dolláros bevétellel. Észak-Amerikában 206 millió dollárt, világszerte pedig több mint 625 milliót hozott a mozipénztárakban. Szinte példátlan, hogy egy sorozat ötödik filmje újradefiniálja az egész franchise kreatív és anyagi paramétereit, ahogyan az is, hogy a harmadik rész után minden új epizód szinte kétszeres bevételt hozott.

Miután a sorozat öt része elképesztő módon másfél milliárd dollárt termelt, a 2013 nyarán mozikba kerülő legújabb rész extázisba hozta a nézőket. Nincs még egy olyan filmsorozat, amely nagyobb érdeklődést váltana ki a rajongókból a közösségi médiában. Ennek magyarázata az lehet, hogy a Halálos iramban sorozat beteljesíti a nézők minden vágyát: a produkciók sorban emelik a téteket és garantálják az újabb izgalmakat. Így alakult a franchise autóversenyzős moziból globális akcióthrillerré.

2011 áprilisában meglepődött a közönség, amikor a Halálos iramban-franchise váratlan műfaji fordulatot vett. Dom és tágabb családja sok millió dolláros rablásra adta a fejét, nyomukban egy engesztelhetetlen szövetségi ügynökkel. A film az első hétvégén 86 millió dollárt hozott Észak-Amerikában, és a Universal Pictures történetének legjobban nyitó filmje lett. Megdöntötte az áprilisi hétvégék rekordját, a második helyre utasítva ezzel az előző részt, a Halálos iramot (Fast & Furious), amely 70,9 millióval nyitott 2009-ben.

A Halálos iram új életet lehelt a sorozatba azzal, hogy visszahozta a legkedveltebb hősöket, új szereplőket mutatott be, és a friss cselekményszálakkal is gazdagodott a produkció. Dwayne Johnson beléptetése a következő részben (Halálos iramban: Ötödik sebesség /Fast Five/) még izgalmasabb kalandokba sodorta az antihősök csapatát, és kiszélesítette az akciók skáláját, ami végképp lázba hozta a közönséget. Ennél is fontosabb, hogy azok az elszánt rajongók, akik több mint egy évtizede kísérték figyelemmel a hősök sorsát, az eddiginél is jobban lelkesedtek a sorozatért.

A mostani, legújabb részben Justin Lin rendező és a producerek, Neal H. Moritz, Vin Diesel and Clayton Townsend a korábbinál is magasabbra tették a lécet. Több az akció, nyaktörőbbek a kaszkadőrmutatványok, fordulatosabb a cselekmény és kavarognak az érzelmek. Most is a jól bevált receptet használják: a film családról, hűségről, autókról és veszett száguldásról szól, legyen az címvédő verseny a város utcáin vagy bosszúhadjárat szeretteink halála miatt.

Lin, a bevallott perfekcionista felbátorodott a Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) hihetetlen sikere láttán. „Amióta a Halálos iramban – Tokiói hajsza rendezőjeként csatlakoztam a sorozathoz, Vin, Neal és én mindig rengeteget agyaltunk azon, merre vegyük az irányt – mondja Lin. – A hatodik rész már nagyjából össze is állt menet közben, csak el kellett jutnunk a megvalósulásig. Megdolgoztunk érte, nem a véletlennek vagy a szerencsének köszönheti a létrejöttét.”

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…