2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.
IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.

IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.

IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum alapfeladatai közé már korábban beemelte a város múltjával, identitásával való foglalkozást. Ezt szolgálja a 2008 óta futó Iparvágány című rendezvénysorozatuk. Ezúttal a Miskolc városképét teljesen átformáló, az ’50-es években kibontakozó politikai, építészeti és ideológiai célkitűzések megvalósításának folyamatát és végtermékét mutatják be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamarával közös kiállításon. Az IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975. című kiállítást 2010. április 29-én, csütörtökön – 17 órakor nyitják meg a Galéria Rákóczi-házában a Miskolc nyolc évszázada című fesztivál nyitórendezvényeként.

Vajon mi történik, ha egy várost a politika kiforgat a sarkaiból és egy újat, nagyobbat, jobbat teremt helyette? És vajon visszatekintve tényleg újabb, nagyobb és jobb lett?

Miskolcot az II. világháborút követően néhány évtized alatt az ország második legnépesebb városává alakították. Intenzív növekedésével a tér kitágult és túlnyúlt a korábbi évszázadok során rögzült határvonalakon. Miskolc városképét teljesen átformálta a politika és az ideológia.

Az „Iparvágány” sorozat keretén belül készített kiállítás célja bemutatni Miskolc múltjának egy meghatározó részletét, azt az időszakot, amikor az építészet és városrendezés – mint monumentális propaganda-eszköz – szerves fejlődéséből kiszakítva, újrakonstruálta Miskolcot.

A legutóbbi felmérések szerint Miskolcot elsősorban a régió kulturális központjaként emlegetik a turisták és az itt lakók többsége. A kultúra, a zene várost épít – hangzik el gyakran a szlogen is. Pedig a település nehéz örökséggel birkózik, a velünk élő múlt lépten-nyomon szembetűnő egy-egy városi séta során.

A II. világháborút követő időszakban az új politikai vezetés nemcsak a megsemmisült vagy megsérült életteret törekedett újjáépíteni, hanem a régi negligálásával egy új anyagi és szellemi világot akart építeni. A szocializmus tervgazdasági, gazdaság- és társadalom-átalakítási törekvéseinek eszközévé és példájává vált Miskolc.

A háború előtti körülbelül 60.000 fős kereskedő városból 1945 -75 között a közigazgatási átszervezés, majd a drasztikus iparosítás folyamatában Észak-Magyarország regionális ipari központja, egy 200.000 fős ipari nagyvárossá lett. A földszintes kapitalista kisvárosból a korszak végére megszületett a többemeletes szocialista nagyváros – városrésznyi lakótelepekkel, ahová a környező falvakból tömegesen költöztek az emberek munkát, megélhetést keresve. A nehézipar munkaerőigénye gyorsan felszívta őket. A település ebben az időszakban –látszólag– virágzó korszakát élte, de versenyt futott saját növekedésével, ez a növekedés pedig megelőzte belső érését, minőségi tartalmának kimunkálását. Ekkor még senki nem merte kimondani: „Miskolc csak akkor lesz több, ha már nem lesz nagyobb”.

E törekvés leglátványosabban a bérházak, a közintézmények és szolgáltató épületek által alkotott nagy lakótelepek építésében mutatkozott meg. Mindeközben ahogy a technológia és az építészeti stílusok, úgy a politikai ideológia is folyamatosan változott, vele a felépülő épületek és maga a város is.

A kiállítás ezen folyamat bemutatásán keresztül arra próbál választ találni, hogy az átalakulás során az építészek milyen lehetőségekkel rendelkeztek vagy épp nem rendelkeztek a politikai-ideológiával szemben az ember „védelméhez”. Mit tudtak tenni az egyre erőteljesebb mennyiségi szemlélet előre vetíthető negatív tulajdonságai ellen?

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum alapfeladatai közé már korábban beemelte a város múltjával, identitásával való foglalkozást. Ezt szolgálja a 2008 óta futó Iparvágány című rendezvénysorozatuk. Ezúttal a Miskolc városképét teljesen átformáló, az ’50-es években kibontakozó politikai, építészeti és ideológiai célkitűzések megvalósításának folyamatát és végtermékét mutatják be.

Az IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975. című kiállítást 2010. április 29-én, csütörtökön – 17 órakor nyitják meg a Galéria Rákóczi-házában a Miskolc nyolc évszázada című fesztivál nyitórendezvényeként.

 

IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975. IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…