2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Interkulturális konfliktusok

Az alternatív konfliktuskezelési technikák és megoldások iránt nyitott szakembereknek és érdeklődőknek ad újabb alkalmat a közös elmélkedésre, az ismeretek bővítésére, nemzetközi kitekintésre a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

A kar évek óta otthona a mediáció napjának. Ebben az évben – a remények szerint – több, a témához kapcsolódó szakmai találkozó, kerekasztal-beszélgetés, képzési lehetőség is megrendezésre kerül majd. Az április 22-én, hétfőn, azaz ma délután 14.30-kor kezdődő,  „
Interkulturális konfliktusok és kezelés
ük
– nemzetközi jó gyakorlatok” című konferencia
a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara által elnyert

Kultursensible Konfliktvermittlung unter Einbeziehung von Roma” cím alatt futó, a Tempus Közalapítvány által támogatott nemzetközi projekthez kapcsolódik.

Globalizált, határok nélküli világunkban a kultúrák különbözősége, az eltérő szokások konfliktusforrásként jelenhetnek meg, melyek feloldására a már ismertek mellett újabb módszerek és technikák alakulnak ki. A konferencia célja, hogy bepillantást nyújtson a háttérben zajló folyamatokba, ugyanakkor néhány olyan megoldást is bemutasson, melyeket más országokban eredménnyel működtetnek. Ebben neves külföldi szakemberek lesznek a résztvevők segítségére, akiknek angol és német nyelvű előadásait tolmácsolva közvetítjük a résztvevők felé. Így megismerkedhetnek a Prágában sikerrel futó roma-mentor programmal csakúgy, mint a több német nagyvárost – így például Berlint – lefedő városrészi mediációs projekttel. Utóbbi abban segít, hogy a különböző – a lakhatással, építkezésekkel, együttéléssel stb. – együtt járó súrlódások, konfliktus ne vezessenek a szomszédok „csatáihoz”, hanem megfelelő közvetítők segítségével könnyebbé válhasson az együttélés. A program egyik előadója Stuttgartból jelentkezve beszél az on-line mediáció lehetőségeiről, arról, hogyan segíthet ez a módszer olyan vitás helyzetek rendezésében, ahol a felek különböző országokban – vagy akár városokban – élnek, működnek, de szeretnék a köztük lévő helyzetet rendezni. Így nem csak üzleti partnerek, de olyan válófélben lévő, vagy akár örökösödési stb. vitákban álló személyek konfliktusának lezárásában is komoly segítséget jelenthet, akiknek idejük, helyzetük és/vagy anyagi lehetőségeik nem engedik meg a költséges utazást.

A program különös értékét nemzetközisége mellett az adja, hogy az elméleti felvezetőtől a jó gyakorlatokon át az (egyébként on-line tartandó) on-line mediációig a téma többszempontú és -módszerű áttekintésére ad lehetőség anélkül, hogy át kellene lépnünk országunk határait.

A rendezvény helyszíne: Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (A/6. épület) XX. előadó, időpontja:  04.22. (hétfő) 14.30 óra.

Másnap, 23-án a vendégelőadók közreműködésével kerül sor a „Bevezetés az interkulturális konfliktuskezelésbe / Einführung in die interkulturelle Konfliktvermittlung” cím alatt futó interkulturális érzékenyítő kurzus és pilot-képzés megtartására meghívott gyakorlati szakemberek köre számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek