2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Indul a Jelen/Lét fesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg a Nemzetiségi Színházak találkozóját. A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség 2013-ban harmadik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. A fesztiválon 7 nap alatt 16 előadást tekinthetnek meg a nézők. A számok magukért beszélnek: 11 nemzetiség 16 színháza 3 helyszínen, 8 nyelven fog bemutatkozni. Az október 7-13 közötti fesztivál előadásai három helyszínen, a Magyarországi Szerb Színházban, a Thália Színházban és a Stúdió K-ban tekinthetőek meg magyar és eredeti nyelven.

A színes paletta az alábbi nemzetiségek jelenlétével áll össze: németek, románok, ukránok, bolgárok, cigányok, örmények, lengyelek, szerbek, horvátok, görögök, szlovákok.  Meghívott vendégként vesz részt a Gólem Színház, akik a zsidó nemzetiséget képviselik. Az előadások többsége a Magyarországi Szerb Színházban lesz látható, miközben befogadó helyszínként üdvözhetjük a Thália és a Stúdió K színházakat is. 

Az esemény fővédnöke, Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az eseményen elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nélkülözhetetlen, hagyományokra visszatekintő fesztivált támogatni tudunk. A tárca számára is fontos, hogy megjelenési lehetőséget biztosítsunk a hazai nemzetiségi színházaknak. Az idei szemle sokszínű, kiváló lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájához.”  

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség egyik alapvető célja a hazai nemzetségi színházak összefogása, a találkozási lehetőségek megteremtése, a kulturális sokszínűség megőrzése és megmutatása. Gergely László elnök szerint: „A hazai nemzetiségi színházak igazi gyöngyszemei hazánknak, melyekről nem szabad elfelejtkezni. Az idei Jelen/Lét fesztivál során a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt lehetnek. Továbbá megmutatkozhatnak a nagyközönség és a szakma előtt. Biztos vagyok benne, hogy a fesztiválra látogatók új és felejthetetlen színházi élményekkel lesznek gazdagabbak.”

Jegyek az előadások előtt a helyszínen vásárolhatók. A Thália Színházban tartott esetében elővételben online is kaphatóak. Bérletvásárlási lehetőség kizárólag a Szerb színházban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek