2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

III. Magyar Világtalálkozó

Megnyitó ünnepség üzenete: Határtalan összefogás értékeinkért
Civilelismerést kapott Böjte Csaba, Buzánszky Jenő, Farkas Bertalan és Sára Sándor

Határtalan összefogás értékeinkért – ez az alapgondolata a napokban zajló III. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának, amelynek megnyitó ünnepségére kedden este került sor Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, amelyet zsúfolásig megtöltöttek  a kontinensek képviseletében megjelenő Világklub-vezetők, a társrendezők, az együttműködő partnerek, valamint az állami és társadalmi szervezetek képviselői.  Öt földrész mintegy félszáz országából érkeztek magyar és nem magyar állampolgárok, s a több mint háromórás program során a kulturális programok mellett köszöntőkre, s civilelismerések átadására is sor került.

Illő külsőségek között, a történelmi zászlósor (28 zászló), és a Szent Korona másolatának ünnepélyes bevonulásával kezdődött az ünnepség, majd a katolikus és református egyház nevében hangzottak el áldások. „Az összefogás nem lehet csupán jelszó, az értékek, a teljesítmények mentén kell építkeznie. Mérték; az érték, léptéke pedig a nagyvilág, merthogy magyarok mindenütt vannak”- mondta megnyitó beszédében dr. Tanka László, a Világtalálkozó elnöke. Üdvözlő beszédében dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya, országgyűlési képviselő az állam szerepét hangsúlyozta a magyarság összetartásában, megemlítve azokat a legfontosabb törvényeket, kormányintézkedéseket, amelyek a nemzet egységét szolgálják.

Ezt követően a földrészek magyar közösségeinek üdvözletét  adta át:  Sallai János, (Mezőség, Szék polgármestere,), Tarics Hortenzia (Felvidék, Révkomárom),  Lovas Ilona (Kárpátalja, Ungvár), Bunyik Zoltán (Vajdaság, Újvidék), Őrvidék: Zelei József (Őrvidék,Kismarton). Majdakontinensek üdvözletei következtek: Ausztrália: Hódi Margit (Sydney), Amerika:  Szabó Zsóka (USA, Kalifornia) és  Dr. Besenyi Károlyné (Argentína); Afrika: Ahmed Szliman (Európa Afrikáért Alapítvány, Mauritánia); Ázsia: Suresh Chaudhary (India, Delhi); Európa: Radda István (Ausztria) .

A Világtalálkozó alkalmából elismerések átadására is sor került. „A világ magyarságáért” elismerést kapta – többek között- Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója; Buzánszky Jenő válogatott labdarugó, az Aranycsapat tagja, a Nemzet sportolója; Dr. Kis Boáz református lelkész, a Magyar Népfőiskolai Kollégium elnöke; Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, űrkutató és Sára Sándor Kossuth Díjas filmrendező , a Nemzet Filmművésze. „Tiszteletbeli Magyar” elismerésben és az „Összefogás a magyarságért „díjban 3-3 fő részesült. Ugyancsak a rendezvényen  kerültek átadásra a  PDSU Alapítvány által kiírt Filmszociográfiai Mesterkurzus  díjai is.

A színvonalas, szívet-lelket melengető „Hazádnak rendületlenül légy híve” műsorban közreműködtek Beregszászi Olga, Mészáros János Elek Simándy díjas énekművész, Gál Laura, a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei, Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos, Tarics Péter (Felvidék), Szűcs Orsolya (Vajdaság), s a Széki Szalmakalap hagyományőrző néptánccsoport.

Már a megnyitó előtt zajlottak a III. Magyar Világtalálkozó eseményei. Csíksomlyón kezdődött a világtalálkozói csoport zarándokútjával, amelyen a moldvai és a gyimesi csángók körében két Világklub is megalakult, s  megköszönték Böjte Csaba ferences rendi atyának az árva gyermekek érdekében tett fáradozását.   Azután  a Kárpátalja szomszédságában, Aranyosapátiban, több százan gyűltek össze, hogy a négyeshatármenti találkozó keretében felavassák a Magyar Kultúra Lovagrend  fafaragó művészei  által készített művet, a Határtalan  Összefogás kapuját, amely a tavalyi Világtalálkozó emlékműve. De ugyanebben az időben Szegeden gyűltek össze a festőművészek, hogy hozzákezdjenek az idei nagy közös műhöz: a mintegy húsz négyzetméteres monumentális alkotáshoz, amely a Világok virága nevet viseli. Este a József Attila Színházban, majd az Uránia filmtermében  több órán át zajlottak a kulturális,  filmművészeti programok.

A keddi megnyitót követően pedig országjáró utakra indulnak, a többi között Ópusztaszerre, Nemzeti Emlékparkunkba, Szegedre, a Magyar- Ausztrál barátság napjára. Bonyhádon és Szekszárdon a hungarikumok szerepelnek a középpontban, s a házigazdai szerepet Potápi Árpád, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke látja el. Törökszentmiklósra a Mezőségből, Kárpátaljáról,Svédországból és Nigériából is érkeznek vendégek. Debrecenben  nemzetek találkozója  lesz a Belvárosi Közösségi Házban, református zsinat, népfőiskolai kollégium tanácskozás a Mester utcai templomban, a felvidéki Révkomáromban Hungarikum és magyarság-est,Monokon pedig Kossuth-emléknapot rendeznek.

Közben Budapesten zajlik a kétnapos tudományos konferencia, amelyen mintegy 130 előadás hangzik majd el. Nagy érdeklődés kíséri a Társadalmi Párbeszéd Fórumot, amelyen a hazai közéleti és szakmai kiválóságaink gondolatait hallgathatják a jelenlévők; lesz fórum az  egészségturizmusról, Világklub- vezetők találkozója a Stefánia Palotában, Erdélyi Est  a Bujdosó Székely étteremben. S mintegy másfélszázan ültetnek fákat a találkozás emlékeként  Rákospalotán, a Helytörténeti Emlékparkban.

Péntektől, három napon át tartó kiemelt rendezvényen, a  SYMA Rendezvényközpontban felépített Világfaluban lesz a nagy találkozások helyszíne, ahol minden korosztály számára kínálnak programokat. Vasárnap, a zárónap ,de aztán következnek még a kapcsolódó rendezvények: Balatongyörökön,Mátraderecskén, s Örkényben. Balatonlellén és Siófokon. Mindez a Világtalálkozó mottójához igazodóan, amely így hangzik: Határtalan összefogás.

Ajánljuk, kísérje figyelemmel a III. Magyar Világtalálkozó eseményeit,  (www.vilagtalalkozo.hu) és látogasson el a hét végi SYMA Csarnokban megrendezésre kerülő eseményekre.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …