2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ígéret földje – de milyen „föld”?

Az Ígéret földjén nem csupán egy újabb film a gazdasági válság hatásairól; annál több is. És bár a sokaknak a főszereplő (egyben forgatókönyvíró) Matt Damon jelentheti a legjelentősebb vonzerőt, az alkotás legérdekesebb része ezúttal maga a háttér. A Damon által megformált Steve Butler ugyanis egy olyan kisvárosban találja magát, ahol nyitott szívek és zárt ajtók fogadják. Mivel tehát a film legfőbb mozgatórugója maga a város, így rendkívül sokat számított a forgatás helyszíne.

A McKinley városát alkotó helyszínek felkutatásakor John Adkins felelős konkrét utasítást kapott. – Olyan várost kellett találnom, amire láthatóan hatott a gazdasági válság, de azért életben maradt – úgymond továbbra is vert a szíve. Nem lehetett se túl nagy, se túl kicsi. Valamelyest, de azért nem teljesen lepusztult kinézettel kellett rendelkeznie. Megfelelő otthont kellett adnia a történetünknek.

Az alkotóknak a Westmoreland Countyban lévő, 18. században alapított Avonmore-ra esett a választásuk, amely földművelésből élő közösségből az évek során ipari város lett. Sok lakója a munkájából kifolyólag napi szinten ingázik Pittsburgh-be, ugyanakkor Avonmore-ban laknak, több mint 1000 másik ember társaságában.

– Meg akartuk jeleníteni, hogy McKinley lakói hogyan és miért élnek ebben a kisvárosban – magyarázza Daniel Clancy látványtervező. – Egész pontosan azt akartuk ábrázolni, hogy miért akarják megmenteni a helyet. – Amikor Avonmore-ban dolgoztunk, javában zajlottak a földgázzal kapcsolatos ügyek, hasonlóan a történetünkhöz – teszi hozzá Van Sant,.

Az Avonmore legismertebb kocsmáját jelentő My Buddy’s Place-t az alkotók kicsit átalakították, hogy megfeleljen az elképzeléseiknek. – Egy tető alatt három különböző helyszínünk is lett – magyarázza Adkins. – Egy billiárdasztalos rész, egy karaokés helység és maga a bár, ahol a fafelületekbe több száz nevet vájtak bele az évek során. A legfontosabb persze az volt, hogy a helyiségben kényelmesen elfért az egész stáb. A tulajdonos, Gerri Bumbaugh igazán vendégszerető volt: hamar összebarátkozott Gus-szal. Látni is lehet, ahogy a kocsmajelenetekben a háttérben tevékenykedik.

Mint korábbi filmjeinél, Gus Van Sant rendező ezúttal is bevont a forgatásba amatőrszínészeket. Az Ígéret földjénél ez azt jelentette, hogy a helyi közösség egyes tagjai szerepet kaptak a filmben: nem csak a háttérben jelentek meg, hanem esetenként a hivatásos színészekkel is interakcióba léphettek.

Több szereplőválogatást is tartottak, amelyeken sok száz helyi lakos jelent meg. Végül mintegy 500 ember kapott statisztaszerepet. A stábba továbbá bekerült pár hivatásos színész is a polgárok közül, például néhány gyerekszínész, akiknek a legfiatalabb szereplőket kellett megformálniuk. Akár kaptak szerepet, akár nem, a városka lakói örömmel fogadták a filmeseket.

A születése óta itt élő Penny Dunmire, az Avonmore Community Association titkárnője így vélekedik az alkotókról:
– Avonmore-ban az utóbbi időben kitüntetett szerepet kapott a turizmus, például lehet kajakozni és kenuzni a folyón, a stáb megérkezésével pedig még inkább felpezsdült az élet. Ennek különösen azért örültünk, mert borzasztóan kedvesek voltak velünk. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a film helyszíne Avonmore lett. El sem tudnák hinni, mennyire izgatottak voltunk. Mindenkit teljesen lázba hozott a forgatás.

Forrás: Big Bang Media

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek