2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Ifjúsági problémák- írjunk róla!

Rainbow Rowell az Eleanor és Park című fiatal felnőtteknek szóló könyve bombaként robbant be a köztudatba, és hamar a New York Times bestsellerévé vált.

Ez a regény nem csupán egy hétköznapi szerelmi történet; annál sokkal nagyobb mélységben foglalkozik a felnőtté válást körülvevő nehézségekkel, valamint a mindezekből származó fontos társadalmi problémákkal. Az Eleanor és Park élethűen mutatja be a kirekesztettséget, különcséget, ifjúsági szerelmet, és az elfogadást, érintve ezzel számos aktuális témát, többek között az alkoholizmust, családon belüli erőszakot és a fiatalok szüntelen önkeresését.

A regényben megjelenő tinédzserkori szorongások, a másokhoz tartozni vágyás és kirekesztettség érzése A zabhegyező című világhírű J. D. Salinger regényt idézi, egyfajta emlékeztetőként szolgálva, hogy mind Salinger 1951-ben írt, ma már klasszikusként számon tartott regénye, mind Rowell 2013-ban kiadott és 80-as években játszódó írása olyan aktualitást nem vesztő problémákkal foglalkozik, melyekről még mindig lehet újszerűen és elgondolkodtatóan írni, és melyekről kell is beszélni.

Rowell főszereplőknek két rendkívül ellentétes karaktert választott, akik akár bármelyik mai középiskolai osztály tagjai közül kikerülhetnének. Jellembeli különbségeik ellenére mégis van egy közös bennük; úgy érzik, nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. Eleanor és Park egymást segítve nyílnak meg, és jellemfejlődésükkel párhuzamosan kapcsolatuk is érettebb szintre emelkedik.

A szerző narrációja is említésre méltó, hiszen különböző nézőpontokat ismerhet meg az olvasó, így hogy nem E/1-es elbeszélést olvas, hanem harmadik személyűt. A regény dinamikáját növeli a nézőpontok váltakozása, mely során a főszereplők még jobban megismerhetővé válnak az olvasó számára. A regény érdekessége, hogy a 80-as években játszódik, így mindazok, akik éltek már akkor és emlékeznek rá, nosztalgiázhatnak a könyv olvasása során, akik pedig betekintést szeretnének nyerni ebbe a walkmanekkel, szalagos kazettákkal, és jelentős zenei újdonságokkal teli időszakba, a megfelelő olvasmányt tartják kezükben. A néhány évtizeddel ezelőtti fiataloknak, még ha néha kicsit másképp is viselkedtek, ugyanazok a dolgok jelentették életük mozgatórugóit és nehézségeit, mint a mai fiatalságnak.

Az Elanor és Park egy meghatározó motívuma a szereplők hánytatott sorsa, mely főként Eleanor esetében testesül meg. A fiatal lány apja alkoholista, anyja pedig erőtlenül nézi végig és viseli el a családon belüli erőszakot és szenvedélybetegséget, ezzel veszélynek téve ki az egész családját, beleértve önmagát is. Sajnos ez manapság egy olyan megbúvó társadalmi jelenség, melyről sokszor a közvetlen környezet sem szerez tudomást, s mely fölött nem szabad tétlenül szemet hunyni.

Rowell Eleanor és Parkja kedves emlékeztető az első szerelemre és tinédzserkori problémákra, valamint egy megható és valószerű történet két fiatal sorsáról, mely akár bármelyikünkről szólhatna. Rowell neve nem fog kámforként eltűnni a köztudatból, hiszen több sikeres regénye mellett említésre méltó, hogy a Dreamworks már megvásárolta a jogokat az Eleanor és Park filmverziójához, és várhatóan még 2015-ben elkezdi a forgatásokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek