2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Idén Küllős Imola és Laza Dominika kapta a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját

Idén Küllős Imola és Laza Dominika kapta a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját

A Ferenciek terén lévő új Café Pióban 2014. április 8-án Küllős Imolának és Laza Dominikának átadták a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját. Kiss Gábor kiadóvezető-főszerkesztő elmondta, hogy a Díjat 2000-ben alapították, és minden évben annak a szerzőnek ítélik oda, akinek az elmúlt időszakban szakmai és közönségsikert is aratott a Tinta Könyvkiadónál megjelent műve.

Eddigi díjazottak többek között Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Makkai Ádám, Parapatics Andrea, Rácz János, Szathmári István, Tótfalusi István, Wacha Imre és Zaicz Gábor.
Idén Küllős Imola és Laza Dominika szerzőpáros a Népi mondókák című könyvükkel érdemelték ki a kitüntetést. A könyv alcíme, – amely így szól: Hagyományos dajkarímek, gyermekmondókák, dalok és köszöntőversikék – közelebb visz a díjazott könyv tartalmához. A válogatásban megtalálhatók a dajkarímek, a mondókák, a csúfolók, a kiszámoló versikék, a csalimesék mellett a nyelvtörők és a köszöntőversikék is.
A szerzők a díjátadást követően elmondták, hogy mai világunkban igen fontos a kisgyermekkori anyanyelvi nevelés, amelynek kiváló eszközei a mondókák. A magyar gyermekfolklór igen gazdag, és ebből a kincsből válogattak. A szájról szájra hagyományozódó gyermeknépköltészet szerves része anyanyelvi kultúránknak.
A Népi mondókák kötet születéséről elhangzott, hogy Laza Dominika, még egyetemista volt, mikor nyári gyakornokként összeállította a most díjazott kötet nyers változatát, majd Küllős Imola, az MTA doktora nyújtott szakmai segítséget a gyűjtés elrendezéséhez és írt bevezető tanulmányt az anyaghoz.

Fotó:
Laza Dominika és Küllős Imola szerzőpáros az Arany Penna Díjjal


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek