2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

I. Országos pályaorientációs verseny

Az Ipartestületek Országos Szövetsége támogatásával, hagyományteremtő céllal és szándékkal, első ízben hirdetjük meg az Országos Pályaorientációs versenyt az alapfokú iskolák 7-8. évfolyamos tanulói számára.

A versennyel egyrészt az a célunk, hogy egy újfajta, hiánypótló modellel jelenjünk meg a pályaorientációs tevékenységek körében. Másrészt a résztvevő tanulókkal szakmákat ismertessünk meg, lehetőleg az életben, ezáltal kapcsolatot teremtsünk a munka világával, és előkészítsük a sikeres pályaválasztást. Célunk a  gyakorlatorientált versenyfeladatok által segíteni a  munkaerő-piaci részvételhez szükséges alapvető készségek kialakítását, fejlesztését, ezáltal felkészíteni a felnőttlét szerepeire.
Ennek érdekében olyan feltételeket, tevékenységeket biztosítunk, amelyek elősegíthetik, hogy a tanulók kipróbálhassák képességeiket, elmélyedhessenek az érdeklődésüknek megfelelő területeken, ezzel is fejlesztve ön- és pályaismereteiket.
Meg kívánjuk alapozni a tanuláshoz, a munkavégzéshez szükséges problémamegoldó képesség, a kreativitás és innováció, az életvezetéshez szükséges kompetenciák fejlesztését, az egész életen át tartó tanulást.
Célunk a tehetséges gyerekek felderítéséhez változatos tevékenységeket biztosítani, hiszen a tehetséges gyermekeknek szükségük van kihívásra és ösztönzésre, hogy képességeiket próbára tegyék.  
A verseny  célja, hogy a különböző szociális, kulturális és gazdasági háttérrel rendelkező szülők gyermekeit az általános iskolákkal partneri együttműködésben bevonjuk pályaorientációs- tehetségkibontakoztató programunkba, s ezáltal olyan  tanulók is sikerélményhez juthatnak, aki eddig tantárgyi versenyeken nem indultak.
Kiemelt feladata a programnak, hogy a szakképzésbe minél több fiatal kerüljön, s a kiemelkedő, tehetséges diákok további pedagógiai, szakmai segítséget kapjanak.
Ennek érdekében prioritás  a Nemzeti Tehetségprogrammal  való együttműködés.
Alapelvünk:” Mindenki tehetséges: az egyéni tehetség más és más, sokszor még szunnyadó készségekben mutatkozik meg.”
A kiírás rögzíti az egyéni és csapatverseny feltételeit. Az egyéni versenyen részt vevők 6 témakörben készíthetnek írásos pályázatot, így: Egy szakma bemutatása egy életút tükrében; Egy életút bemutatása több szakma tükrében; Vándorlegény voltam Magyarországon; Miért lennék mester?; A térség hagyományos szakmái; A romák hagyományos, népi szakmáinak bemutatása.
A háromfordulós csapatverseny 15 legjobb csapata országos döntőben méri össze tudását.

A vetélkedő anyaga 15 előre ismertetett kézműves szakma szakmaismeretére épül.
A legjobb (tárgyi) alkotásokból, pályaművekből kiállítás nyílik.

A tárgyi alkotásra jelentkezők 8  területen készíthetnek pályamunkát. (pl. kismesterségek alkotása, fotósorozat a kismesterségek szakmai szépségeiről) kreativitás az innovációs és a problémamegoldó képesség fejlesztése jegyében.
A Pályamű készítését vállaló a régió, a kistérség, a lakóhely és környéke egy-egy problémájának megoldására ad választ.
A legjobb és díjazott pályamunkákból országos kiállítást rendeznek.
A versenyfeladatok, kategóriák, időpontok és más tudnivalókat, információkat a www.iposz.hu/hírek oldalon is olvashatják.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek