2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Holtodiglan-holtomiglan: a nulladik nap

Romantikusan elsuttogott lánykérés, könnyes szemmel felhúzott karikagyűrű, lázas készülődés a Nagy Napra, szerényen és alázattal elrebegett „igen”, majd közös utazás és a hosszú, boldog évek… – romantikus képvilág, nem igaz? Ám mi jön ez után? A nászéjszaka és a nászút előtt még vár az ifjú párra néhány kritikus óra. Csikós Balázs és Gönczi Gábor néhol ironikus néhol tanácsadó összeállítása, a Bazi nagy esküvőskönyv ebben igyekszik segítséget nyújtani.

Az esküvőt megelőző óráknak és a boldogító igent követő lagzinak komoly hagyománya van mind magyar, mind nemzetközi szinten (nyilván országonként és társadalmi osztályonként eltérő szokásokkal). Ennek megfelelően számos könyv (és film, színdarab, festmény, stb.) foglalkozott már ezzel a témával, így joggal kérdezhetik, hogy „akkor pont ez miért lenne különleges és figyelemre érdemes”.

A választ két részre lehet bontani. Egyrészt tetszik vagy nem, de jelenleg sokakat érdekel a celebek élete, így az esküvője is – jó példa erre az, hogy már most is számos cikk foglalkozik Andrew Vajna és Palácsik Tímea közelgő ceremóniájával is. Gönczi Gábor pedig, amolyan bennfentesként, könnyedén kalauzolja el az olvasókat a fülszövegben is feltüntetett hírességek lagzijába. Márpedig azért azt lássuk be, az ő esküvőik alighanem profi módon volt megszervezve, így nagy hibát nem lehet elkövetni azzal, ha azok valamelyikét másoljuk le fapadosabb módon.

Másrészt pedig a szerzők stílusa is érdekessé teszi a könyvet. A Bazi nagy esküvőskönyv kellően informatív, ám emellett humoros, olykor ironikus, de mindig élvezetes módon mutatja be azt a világot, ahol az „intim” keveredik a „nyilvánossal” (az egyébként is elmosódott határ mindenkinél máshol van). Jó példa erre az a tény, hogy a könyv még engem, akit jelenleg semmilyen mértékben nem érint ez az egész, szintén lekötött.

Ráadásul arról se feledkezzünk meg, hogy – amint arra a könyv maga is előszeretettel mutat rá – a kritikus tényezők miatt nagyon könnyű hibázni. Márpedig azt elkerülendő, hogy valamelyik félnek kellemetlen legyen, hogy kevéssé érintettek szóljanak bele, hogy ne fulladjon unalomba a rendezvény, vagy hogy az ifjú pár ne vesszen össze rögtön közös életük első óráiban, igenis szükség van külső segítségre. És bár nyilván egy könyv nem helyettesíthet egy profi esküvőszervezőt, kiindulásnak azért nem rossz. Ráadásul még tényleg vicces is.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…