2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
HÖLGY HERMELINNEL

HÖLGY HERMELINNEL

HÖLGY HERMELINNELAz itáliai reneszánsz különleges alkotásában gyönyörködhetnek a művészetkedvelők Budapesten. A világ egyik legértékesebb és leghíresebb képe Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye. Az itáliai polihisztor a milánói herceg, Ludovico Sforza megbízásából 1490 körül festette a képet.

 

Dr. Baán László főigazgató, Szépművészeti Múzeum „A képen ábrázolt hölgy 16-17 éves az ábrázolás idejében és Ludovica Sforzának, Milánó akkori hercegének kedvese.

Ludovico Sforza Leonardo da Vinci kenyéradó gazdája ez időben és őt bízza meg, hogy fesse le kedvesét. Ahogy a kép is mutatja egy különleges szépségű fiatal lányról volt szó, akit valamennyi kortársa műveltnek és intelligensnek ír le. A kép megfestése után, – ez 1490-91-re tehető- 92-ben gyermeket szül Ludovico Sforzának, azonban a herceg végül is nem veszi el, a gazdag, de mégis csak polgári családból származó lányt, hanem a ferrarai herceglányt veszi el. Nagyon különleges, hogy még egy évig a palotában együtt él a herceg a feleséggel és a kedvessel is, de egy idő után vége szakad – a feleség azt gondolhatjuk jogos óhaja okán- ennek az együttélésnek. Akkor egy idősebb nemes úrhoz adja hozzá a herceg, gondoskodik a birtokról, Cecilia és a gyermeke számára és egy tisztes kort él meg a hölgy.

Hosszú ideig egy humanista udvartartást tart, költők, művészek, egyfajta szalonként járnak a birtokra és meghányják-vetik a világ dolgait és ünneplik Cecilia szépségét és műveltségét, eszét.

Egy biztos, különleges szépségű fiatal hölgy volt, aki Leonardo képén valóban megörökítésre került és nagyon izgalmas a képen magán ez a különös attributum, ez a hermelin, ahogy szokták nevezni. Ezen is szoktak vitatkozni, hogy hermelin vagy miféle állat. Nyugodtan tekinthetjük hermelinnek és ez fontos is a kép szempontjából. Ilyenkor az ábrázolt lányok vagy hölgyek virágot vagy ékszert szoktak a kezükben tartani, a hermelinnek egy különleges, azt kell mondanom, hogy több szintű jelentése van. Van aki úgy értelmezi, hogy Cecilia Gallerani, gallerani görögül a hermelinnek a neve. A hermelin a tisztaságnak is a jelképe volt, ugyanakkor van még egy fontos, izgalmas erotikus üzenete is a képnek. A hermelin a hercegi kedvesnek, Ludovico Sforza is egyik embléma állata volt, tehát úgy is tekinthetjük, ezt a képet, hogy magát a herceget tarja a kezében és simogatja a fiatal kedves. Tehát Leonardo a maga zsenijével nem pusztán tökéletesen ábrázolt egy jellemet, egy személyiséget, hanem sokféle jelentéssel is ellátta ezt a képét.

„A festmény a világ egyik leghíresebb és ennek megfelelően a legértékesebb festménye is.- mondta Baán László A biztosítási értéke 300 millió euró, azaz több mint 80 milliárd forint. Összehasonlításképpen azt tudom mondani, ez 3-szor akkora összeg, mint a világon eddig legdrágábban elkelt festmény ára.”

Leonardo különösen értékes festménye a budapesti Szépművészeti Múzeum

„Botticellitől Tizianóig, az itáliai festészet két évszázadának remekművei” című tárlatán tekinthető meg. A 15-16 századi itáliai festészetet bemutató kiállításon a Krakkóból érkezett remekművön kívül több mint 80 festő 130 alkotása 2010. február 14-ig látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…