2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Hogyan neveljük gyermekeinket biztonságos netezésre?

Manapság már szinte mindnyájunknak van digitális lábnyoma: azaz az online jelenlétünk után hagyunk magunk után olyan jeleket – például képeket, leveleket, videókat-, amelyekből következtetni lehet tevékenységünkre.

De vajon tehetünk valamit az ellen, hogy gyermekeink kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a világháló-használat veszélyeinek? Az Apa Magazin következő számából ezen túl az is kiderül, hogyan taníthatjuk meg csemeténknek a biztonságos internetezés csínját-bínját.

Képzeljük magunkat gyermekünk helyébe!

Az internetezésnek köszönhetően gyermekeink is kiszolgáltatottak: a nyugati országokban a kétévesnél fiatalabb kicsik több, mint négyötödének van már digitális lábnyoma. Mindez úgy lehetséges, hogy a lelkes kismamák már a csöppség magzati korában megosztják az elkészült ultrahang képeket, és ahogy cseperedik a gyermek, úgy kerülnek ki sorra a világhálóra az első fürdetések, az első lépések, és az első szülinapi zsúrok is. Ez vezet ahhoz a jelenséghez, amit az internetes szleng csak „digitális lúdtalpnak” nevez, vagyis a kiskorúak kéretlen lábnyomának. Ezért mielőtt bármit megosztunk az interneten gyermekünkről, fel kell tenni a kérdést: mi örülnénk, ha az adott tartalom rólunk szólna? Ugyanis a világháló nem felejt: lehet, hogy a két évesünk első szárnypróbálgatásai számunkra viccesek, később viszont a kamaszkorú gyermekünk számára ez rendkívül kínos lehet.

Legyenek szabályok!

Kicsi gyermekünket is már vezessük be az internetezés-világába: közösen böngésszük az életkorának megfelelő oldalakat – tanácsolja a szülőknek az Apa Magazin.  A nagyobbacskáknak pedig érdemes időkorlátot szabni és néha-néha ránézni a keresési előzményekre is. Amennyiben valamit meg szeretne mutatni nekünk, sose zárkózzunk el, de mindeközben hívjuk fel a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre is!

Mutassunk példát!

Ne várjunk el olyasmit gyermekünktől, amelyet magunk sem tartunk be: például ha 1-2 órára korlátozzuk csemeténk internet-hozzáférését, akkor úgy leszünk hitelesek, ha mi sem szörfölünk egész nap a világhálón. Csak akkor használjuk a lurkók jelenlétében az internetet, ha az tényleg szükséges, helyette inkább szervezzünk közös családi programokat!

Első a biztonság!

Érdemes végignézni a böngészőnk által kínált lehetséges beállításokat, ugyanis egy jó szűrőprogrammal nem csak a gyermekünket védhetjük meg olyan tartalmaktól, amit koránál fogva félreérthet, de kiküszöbölhetjük azt is, hogy adathalászat áldozata legyen. Az Apa Magazin szerint azonban a kémprogramok használatát érdemes mellőzni: csemeténknek éreznie kell, hogy bízunk benne! Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a gyermeket bármilyen zaklatás éri az interneten, azonnal forduljunk a rendőrség megfelelő szervéhez segítségért!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…