2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hjorth&Rosenfeld: Ingovány

Hogy milyen az, amikor két népszerű svéd forgatókönyvíró együtt regényt ír? Nos, alapvetően nem rossz, a története pedig különösen izgalmas – legalábbis az Ingovány című, magyarul a hetekben megjelent mű alapján. S bár tény hogy ez még nem nevezhető túlzottan reprezentatív felmérésnek, azt azért bizonyítja, hogy egy brutális gyerekgyilkosság köré épített történet továbbra sem feltétlenül számít elcsépeltnek.
A mű legérdekesebb karaktere szokás szerint nem az ismeretlen bűnöző – annál is inkább, mert róla gyakorlatilag semmit sem tudunk –, hanem a nyomozócsapat különböző tagjai, különösen az egyik, már korábban visszavonult, szociopata és egyéb gondokkal küzdő kriminálpszichológus, akivel ugyan nem tudunk azonosulni, történeteit és élethelyzeteit azonban nyilván örömmel, sőt némi kárörömmel olvassuk.

A bűncselekmény pedig, bár rendkívül egyszerűnek tűnik – egy gimnazista fiú kegyetlen meggyilkolása –, mégsem olyan könnyen kinyomozható (ez logikus, hisz akkor miért születne belőle regény?). Mindazonáltal némi túlzás azért a nyomozás során előbukkanó tényekkel kapcsolatban érezhető, hiszen egy kisváros zárt iskolája diákjairól és alkalmazottjairól majdhogynem több sötét titok derül ki, mint egy szigorúan őrzött börtön lakóiról. Ez azonban olvasás közben mégsem zavaró, sőt inkább érdekfeszítő, hisz az absztrakt történet soraiba valahogy mégis remekül illeszkedik minden, sőt mi, olvasók is szinte várjuk, hogy kiről mi pattan legközelebb felszínre.

Mindezt ráadásul úgy, hogy a főszál mellett több, a gyilkosságtól független bűntényt és szabálysértést is sikerül felgöngyölítenie a svéd rendőrségnek – mindezt ráadásul komoly, pozíciókért és helyezkedésért zajló belharcok, sőt néha kifejezetten mozivászonra illő jelenetek közepette.

Összességében tehát a regény – melynek német-svéd együttműködésben már a filmváltozata is készül – illik a tipikus skandináv regények sorába. Az ismertetőjegyek közül ugyanis a már korábban említett látszólag megmagyarázhatatlan gyilkosság mellett a nyomozók pszichológiai hangsúlya, valamint a több, eltérő szálon futó cselekmény is egyértelműen teljesül. S azt már tudjuk, hogy ez a recept működik.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek