2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Herman Ottó Múzeumban a Kocsonyafesztivál díszvendégei

Herman Ottó Múzeumban a Kocsonyafesztivál díszvendégei

Idén első alkalommal csatlakozik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság a miskolci Kocsonyafesztiválhoz. A fesztivál programjai között ugyanis olyan kulturális rendezvények vannak, melyek a Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében kapnak helyet. A közös együttműködés apropóját az adta, hogy a Kocsonyafesztivál díszvendége – Románia és Mád – a múzeum falain belül mutatja be térsége egy-egy művészeit, és azok alkotásait.

2012. február 24-én 16 órai kezdettel nyílik Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész kiállítása.

Vetró András 1948. október 14-én született Temesváron. 1973-ban végzett a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán. Tanárai: Löwith Egon szobrászművész, Bretter György filozófus, Földes László esztéta és édesapja, Vetró Artúr, akitől tehetségét és szobrászati alapismereteit kapta. 1973-ban Kézdivásárhelyre kérte kinevezését, ahol azóta mintázást, rajzot és művészettörténetet tanít a helybéli Nagy Mózes Líceumban. 1973-tól a Román Képzőművészeti Szövetség sepsiszentgyörgyi (Kovászna megye) fiókjának tagjaként rendszeresen vesz részt minden évben a megyei tárlaton. 1975-től feleségével, Vetró Bodoni Zsuzsa grafikusművésszel együtt tanít a fent említett iskolában. Kisebbik fia, Vetró Bodoni Barnabás kortárs művészettel foglalkozik Sepsiszentgyörgyön, nagyobbik fia, Vetró Bodoni Sebestyén András Brassóban rajzot és művészettörténetet tanít. Vetró András legkisebb unokája, Balázs két és fél éves, nagyobbik, Péter öt éves, és nagyszülei hiszik, hogy bennük ugyancsak alkotóvéna lakozik.

Jelentősebb köztéri alkotásai:
Alsólendva – Széchenyi és Kossuth plakett
Angyalos – Forró Elek plakett
Bélafalva – Tuzson János plakett
Beregszász – Széchenyi és Kossuth plakett
Bonyhád – Széchenyi és Kossuth plakett
Borzont – Gaál Tamás bronz, Szent István bronz mellszobor
Brassó – Széchenyi István plakett
Budapest – Reménység szigete, Kós Károly bronz, Nagy Imre plakett
Csernáton – Honfoglalás dombormű, Dr. Rákossy Árpád bronz mellszobor
Csíkszereda – Venczel József plakett
Csíkzsögöd – Nagy Imre gipsz plakett
Drezda – Kossuth Lajos, Széchenyi István plakett
Esztelnek – Szacsvai János plakett
Hidaskürt – Széchenyi István
Imecsfalva – Zathureczky Emília alumínium dombormű
Katolna – Bálint Gábor plakett, Bálint Gábor mellszobor
Kézdivásáhely – Bem József mellszobor, Bod Péter mellszobor, Fekvő figura egészalakos, Kossuth Lajos mellszobor, 56-os bronzemlékmű, Márton Áron egészalakos, Molnár Józsiás plakett, Petőfi Sándor mellszobor, Petőfi Sándor plakett, Szentkereszty Stefánia dombormű, Torzó kőszobor, Hunor és Magor bronz dombormű, Anyaság kőszobor, Menekülők bronzszobor, Turóczi Mózes mellszobor, Boér Géza dombormű, 56-os emlékmű bronz fejszobor
Kolozsvár – Bálint Gábor plakett, Szabó Dezső dombormű, Bretter György bronz
Kovászna – Ignácz Rózsa plakett, Fábián Ernő plakett
Lemhény – Szent István mellszobor
Marosbogát – Tokay János plakett, Maroslugas Gizella királynő bronz
Martonos – Forró Antal bronzplakett
Nyujtód – Jakabos Ödön plakett
Révkomárom – Széchenyi István
Sepsiszentgyörgy – Mikes Kelemen mellszobor, Martinovics dombormű
Szentendre – Barcsay Jenő bronzplakett
Szolnok – Damjanich János bronzplakett
Sitke – Széchenyi István és Felsőbüki Nagy Pál
Torja – Jókai Mór plakett
Újkígyós – Széchenyi István
Uzon – Jókai Mór plakett
Vásárút – Kossuth Lajos

2012. február 24-én 16 órai kezdettel nyílik Bakos Zoltán Mád című fotókiállítása.

Bakos Zoltán 1956-ban született, tanári, majd közgazdászi diplomát szerzett. 1972 óta foglalkozik fényképezéssel, 1979 óta hivatásos fotográfus. Az 1970-es évek végén érdeklődni kezdett a graffitik világa iránt; első fényképfelvételei Sümegen születtek. Az 1980-as években szociográfiai fotókat készített (tetoválások a magyar börtönökben), majd fényképezett hősi emlékműveket, valamint standfotósként dolgozott magyar és német játékfilmekben. Sikerrel próbálta ki magát a reklámfotózás területén is. 1986 és 1988 között prospektusaival, termékfotóival több reklámkampány díját is elnyerte. Munkáit ma már az európai képügynökségek is számon tartják. 2000-től műtárgyfotózásba kezdett, a 2000-es évek közepétől készít  2009-ben íróportréival látott napvilágot az Írószövetség Pályatükrök – Húsz portré fiatal alkotókról című kötete. Az ebből készült kiállítás Írók arcai címmel jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható.

A Mád című fotókiállítás apropóját az adja, hogy 2012-ben a miskolci Kocsonyafesztivál díszvendége a Tokaj-hegyalja e nagy múltú települése. A 2002 óta UNESCO világörökségi helyszínként nyilvántartott borvidék természeti értékei, épített környezete, szellemi öröksége egyaránt kézzel fogható közelségben kerül bemutatásra Bakos Zoltán fotóin. A kiállítás a Tokaji Borbarátnők Társaságának rendezésében valósult meg.

2012. február 24- én 19 órakor Radu Dincă ikonfestő kiállítását tekintheti meg a nagyközönség.

Bár ezen a kiállításon szereplő ikonok a XXI. században készültek, mégis tanúbizonyságai szeretnének lenni egy olyan népművészeti mesterségnek, amely a XVIII. század elején, Erdélyben alakult ki.
A romániai üvegikon-festés Dél-Erdélyben, a Szamosújvártól pár kilométerre található Füzesmikolán alakult ki. A közmegegyezés 1694. február 15-ére datálja azt a rendkívüli eseményt, mikor a falu fatemplomában a Szűz Mária a Gyermekkel című ikon könnyezni kezdett. A csoda egyik napról a másikra zarándokhellyé változtatta Füzesmikolát, és a kereslet-kínálat törvényszerűségének engedve kialakult az üvegikon-kereskedelem. Az első üvegikonokat cseh, osztrák és szlovák kereskedők és mesterek hozták el a régióba, és elsősorban a falvakban értékesítették a terméküket. Úgy tűnik, hogy ennek a kereskedelemnek hatására a füzesmikolai emberek viszonylag hamar elsajátították a vándormesterek és az üvegfestés fogásait; eleinte külföldi ikonokat és ortodox metszeteket másoltak, majd kialakították a maguk eredeti, üvegikon és szentképfestészeti iskoláját.
A kiállításon szereplő művek megpróbálnak ugyanebbe a hagyományba illeszkedni, ugyanakkor nyitott lehetőséget kínálnak az ember és Isten találkozásához, ahol a művészet teljes mértékben és harmonikus módon közvetíti a szakrális nyelvet. Ezeken az ikonokon keresztül egy utazásra invitálja a művész a közönséget, amelyben megismerhetik különböző területeken (Füzesmikola, Árpás, Brassó-szék, Fogaras, stb.) kialakult román ikonfestészeti stílusokat, egy személyes megközelítésből bemutatja az egyedi témakezelést, színvilágot és változatos technikákat.

Radu Dincă ikonfestő kiállítását mindössze 3 napig láthatja a nagyközönség. A kiállítás ideje alatt a művész műhelybemutatót tart, amely során betekintést enged az alkotói folyamat gyakorlatába, amelynek időpontja:

2012. február 24-én (pénteken) 15 órától 18 óráig
2012. február 25 -26 (szombat – vasárnap) 10-től 13 óráig, 14-től 17 óráig.

2012. február 25-én (szombaton) 13 órától Román Tolici festőművész kiállítását tekinthetik meg a múzeumba látogatók.

Mind a négy kiállításon a művészek is jelen lesznek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…