2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Herman Ottó Múzeum következő programjai

Miskolci Galéria Alkotóház november 2. péntek, 17.00

Most készül – nyitott műterem program

Aszterión háza  – látogatás Bajkó Dániel festőművész műtermében

Társalgás Bajkó Dániel festőművésszel ideiglenes miskolci műtermében a művészetről, a labirintusról, a retinának festésről, a graffiti és az szépirodalom hatásáról, a művészpályáról, az Élesdi Művésztelepről, a személyes ambícióiról stb. A beszélgetést a program kurátora, Éliás István és a közönség irányítja.

A programsorozatban olyan kortárs művészeket hívunk Miskolcon alkotni, akikre most odafigyel a szakma és a közönség, mert pályájuk jelentős időszakában járnak. A szokásos kiállításoktól eltérően vállalják, hogy ideiglenes műtermüket megnyitják a közönség számára, hogy bárki betekinthessen abba a folyamatba, ami a gondolat megszületésétől a vizuális alkotás megvalósulásáig vezet.

A műterem őszi vendége Bajkó Dániel, aki öt éve végzett  a Magyar Képzőművészeti Egyetem  festő szakán. Legfrissebb munkáit Borges: Aszterión háza című novellája ihlette, amelyben a Minótaurosz mitológiája az áldozat és a negatív színben feltüntetett bikafejű ember, azaz Aszterión nézőpontjából olvasható. Bajkó különös hatású festményei az absztrakt és az ábrázoló művészet elegyével és sorozat formában dolgozzák fel ezt a témát.

Minden programhoz szervezünk közönségtalálkozót a művésszel és diákok számára művészetpedagógiai foglalkozásokat.

Papszeri Kiállítási Épület november 3. szombat, 10.00

Vasgyár „szafari”

Tárlatvezetés a Herman Ottó Múzeum vasgyári vonatkozású kiállításain (Miskolc, Papszer 1. szám), majd buszos kirándulás szakavatott „idegenvezetéssel” a Diósgyőr-vasgyári kolónián és az ipari területen. A Herman Ottó Múzeumban idén ősszel eltérő irányból érkező kezdeményezések nyomán, egymást mégis erősítő és kiegészítő időszaki kiállítások valósultak meg: a Diósgyőr – idén 150 éves – nehézipari termelését bemutató „Amikor még fújt a gyár”, és az acélosodó Miskolc hétköznapjait megidéző „Buheráék társbérletben” című tárlat. Rendezvényünk a két kiállítás vezetett megtekintése után buszos kirándulással folytatódik a vasgyári kolónia építészeti örökségének, ipari területének bemutatásával.

Előzetes regisztráció szükséges!

E-mail: papszerioregepulet@gmail.com. Tel: nyitvatartási időben (kedd-vasárnap 09-17.00 között) a 46/346-875 telefonszámon.

Papszeri Kiállítási Épület november 5. hétfő, 17.00

Bemutató előadás működő makettekkel

Az amikor még fújt a gyár című kiállításban szereplő működő makettek bemutatása. A makettek az egykori vasgyár berendezéseinek másai. A kiállított makettek: EK-13 ellenütős kalapács, szögverő gép, DEK-32-es típusjelű ellenütős kalapács. A maketteket Kripkó László és dr. Harcsik Béla kohómérnök, volt egyetemi adjunktus mutatja be.

Papszeri Kiállítási Épület november 6. kedd, 16.00

Diósgyőri kohászat története 1770-1990.
Az októberben megnyílt Amikor még fújt a gyár című kiállításhoz kapcsolódó előadás, mely során a résztvevők tágabb betekintést kapnak a vasgyártás kezdeteiről Ómassán, a Fazola-kohó felépüléséről Újmassán, a Hámori-tó létesítéséről, a Vasgyár diósgyőri történetéről, a kohászat észak-magyarországi meghonosítójáról: Fazola Henrikről.  Az előadás gondolatébresztő az azt követő beszélgetéshez, melyen az egykori vasgyár vezetői vesznek részt: Drótos László egykori vezérigazgató, Sipos István nyugalmazott vezérigazgató–helyettes, az Észak-Magyarország ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr.Nyitray Dániel a vasgyár nyugalmazott műszaki igazgatója, Boros Árpád a vasgyár nyugalmazott gazdasági igazgatója és Kripkó László a DIGÉP nyugalmazott gépészmérnöke. Az előadást dr. Harcsik Béla PhD. okl. kohómérnök, az MMKM Kohászati Gyűjteményének vezetője tartja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek