2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Hegyalja Fesztivál, középpontban a Tokaji

Világsztárok, kulturális programok és a helyi lakosoknak félárú napijegy. Ezekkel a szavakkal is jellemezhető az idei Hegyalja Fesztivál. A régió legnagyobb rendezvényére idén is több tízezer embert várnak. Bukovinszky Bélával, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk.

– 12. alkalommal hegyalja. Az ezredfordulón a tiszai ciánszennyezés apropóján indult el és mára hazánk egyik legmeghatározóbb könnyűzenei rendezvénye lett. Mennyiben változott az alapkoncepció? Mennyire maradt a környezetvédelem?
– A mai napig a Hegyalja az egyik olyan vezető magyar fesztivál, ahol a környezettudatos innovációk és a környezetvédelem a kezdetektől a mostanáig hangsúlyosan jelenik meg. A mai napig csak a Hegyalja és a Szegedi Ifjúsági Napok – ami szintén a mi szervezésünkben zajlik – használ például visszaváltós műanyag poharakat azért, hogy a fesztiválozókkal összefogva jelentősen csökkentsük a szemét mennyiségét. Ha környezettudatosságról, felelős szórakozásról van szó, a Hegyalja élen jár a fesztiválozók szemléletformálásában. Bár az elkötelezettség továbbra is erős a zöld témák iránt, az elmúlt pár évben a környezettudatos életmódra nevelés és a környezetvédelem mellett más ügyeket is fókuszba állítottunk.
– Voltak korábban olyan, a környezetvédelmet hangsúlyozó újítások, mint azok a műanyag poharak, ami egy idő után lebomlanak a természetben. Idén is találkozhat ilyesmivel a látogató?
– A további zöld fejlesztések koncepciója készen van, a megvalósításhoz szükséges pályázati forrás azonban egyelőre nem állt rendelkezésre. Mivel idén nem írtak ki olnya pályázatot, ami a fejlesztési elképzelésünket támogatta volna, ezért a koncepció megvalósítása a források függvényében a következő évekre tolódik. Az olyan nagy forrásigényű újsításokat, mint például a fehérvizes zuhanyzók, tehát a víztakarékos vagy napkollektoros rendszerek kiépítését a lehetőségeket figyelembe véve átütemezzük. A már megkezdett újításokat azonban saját keretből idén is folytatjuk.
Az idei év legfontosabb újítása a helyi lakók igényeit szolgálja, hiszen az idei év legjelentősebb fejlesztése az az akusztikai zajcsillapítás lesz. Ez azt jelenti, hogy sokkal halkabb lesz a fesztivál kifelé. Tokajban jóval alacsonyabb hangerővel fog szólni a rendezvény úgy, hogy ebből a fesztivál területén a közönség semmit nem érzékel majd, a Hegyalja a fesztiválterületen belül ugyangy dübörög mint máskor. Mindez egy hangtechnikai újításnak köszönhetően valósul meg, ami egy úgynevezett kardiodid csillapítást jelent. Ez a mélysugárzóknak olyan irányított alkalmazása, ami a mélyebb frekvenciákat bizonyos hallótávolságon túl csökkenti, illetve kioltja. A magas frekvenciák pedig eleve nem szólnak olyan távolságba.
– Tavalyelőtt volt a 10. születésnap, idén talán még nevesebb még rangosabb fellépőgárdát hoztatok össze. Kik azok, akik mindenképpen kiemelkednek a mezőnyből?
– Mi is úgy érezzük, hogy a 10. jubileumi fesztiválhoz képest is jóval erősebb programmal sikerült előrukkolnunk. Egyrészt ez piaci követelmény is. A hazai néhány nagy fesztivál, köztük a Hegyalja, idén is magasra tette a mércét, ami a program minőségét illeti. Azt gondolom, hogy a Mastodon, a Slayer, az újra összeállt Guano Apes, vagy a Scooter kiváló produkciót nyújtanak. A Scooter ráadásul különleges, élő show-val készül a tokaji bulira. Ha megnézel például egy YouTube videót, akkor láthatod, hogy , az élő produkció már a számítógépen keresztül is felpörgeti a hallgatót, nem hogy egy nagyszínpados műsorral .Persze a hazai zenei színtér élvonalába tartozó fellépők is erősítik a Hegy’ felhozatalát, így például a Csík zenekar és Ferenczi Gyuriék közös produkciója Magyarországon először itt fog elhangzani. Vagy a Genesis volt gitárosa, Steve Hackett – aki pár éve már fellép alkalmanként a magyar jazz világsztárokból álló Djabe együttessel – Kelet-Magyarországon nem nagyon lépett fel, és most koncertet ad a Hegyalján. Van egy pár olyan érdekesség is, amit azt gondolom, hogy érdemes megemlíteni: ilyen a hagyományos rockzenében a Dalriada és a finn Korpiklaani közös produkciója, amelyben a két zenekar közösen ad elő egy számot finnül és magyarul. És lesz még jó pár érdekesség, igazi zenei kuriózum, ami jellemzően koncertkörülmények között nem szokott elhangzani.
– Úgy tudom, hogy a színpadok esetében történt egy kis átalakítás. Két nagyszínpaddal álltok a közönség elé?
– Így van. Ez azt jelenti, hogy ami tavaly volt a nagyszínpad, méretében-ellátottságában az most a Pepsi színpad. Itt lesz olyan nap is hogy négy külföldi sztár lép fel, akik közül néhány évvel ezelőtt bármelyikük nagyszínpados lehetett volna. Tehát ez önmagában is egy fél fesztiválnyi produkció. A nagyszínpadunk is sokkal nagyobb idén, Ez az újítás a közönség számára abszolút szembetűnőbb változás lesz. Van most egy úgynevezett folk-etno helyszínünk is, ez az MR2 Furmint Klub, ami saját fejlesztés. Abszolút unikum a hazai fesztivál palettán, és kifejezetten Tokajira specifikált színpad lesz. Ez azt jelenti, hogy az MR2-t sikerült meggyőznünk arról, hogy hozzunk létre egy olyan produkciót, amivel a tokaji borokat, összekapcsolva a zenével együtt vissza tudjuk helyezni arra a képzeletbeli polcra, ahonnan bizonyos sztereotípiák miatt lecsúsztak.
– Milyen sztereotípiákra gondolsz?
– A tokaji bort az elmúlt évtizedekben kialakult sztereotípiák „aranykalitkába zárták”. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a tokaji borokról hamis elképzelés él az emberek fejében. Az, hogy a tokaji bor drága és édes, ergo keveset lehet és keveset kell belőle fogyasztani, és leginkább ünnepek idején, különleges alkalmakon. Ez pedig problémákat okozhat a termék piaci megjelenítésében. Azt gondoltuk, hogy arra a szőlőfajtára, ami vezető a tokaji termőterületen – ez maga a furmint – szeretnénk csinálni egy olyan kampányt, ami nem csak a Hegyalja Fesztiválon jelenik meg, hanem országos médiumokban és más rendezvényeken is. A cél, hogy ezt különleges, tokajspecifikus fajtát a fiatalok körében is népszerű, a mindennapokban is fogyasztható borrá emeljük, amelyhez a borfogyasztáson túli értékek is társulnak. Ebből lett az MR2 Furmint Klub, aminek külön műsorokat is fog szentelni a Magyar Rádió. Nem csak az MR2, hanem az MR1 is, valamint az m1 és a Duna TV. Mert ez egy nagyon fontos közös projekt, amiben a média erejét és a Hegyalja Fesztivál körüli érdeklődést állítjuk a furmint népszerűsítésének a szolgálatába és olyan műsorokat is teszünk mellé, amelyek nívósak és abszolút összeillenek a furminttal. Ilyen például a Csík zenekar fent említett projektje vagy a Djabe együttes, vagy a különféle folk, etno és folk-rock előadóknak a fellépése. Ugyanitt lesznek a délutáni beszélgetős műsorok is, amelyek a korábbi Zöld Színpad programjait idézik. . A helyszín a környezettudatos és a civil szervezetek megjelenésétől kezdve alkalmas a borkóstolókon át a különböző médiaszereplőkkel való beszélgetésig.
– Az elmúlt években amikor a Hegyalja Fesztiválról beszélgettünk mindig szóba jött a folyamatos fejlődés a komfortérzetben és a folyamatos területbővítés. Tudtok még bővíteni, van még hova fejlődni?
– Abszolút ez történt. Az idén több mint két hektárral nagyobb lett a fesztiválterület. Erre elsősorban azért van szükség, mert a Tisza kemping területén épül az új 150 férőhelyes Hegy’ szálloda, ami jövőre a fesztivállátogatók szolgálatába állhat. Ez a vadonatúj szálláshely21. századi komforttal, vizesblokkal, épületekkel, medencével lesz felszerelve. Az építkezés az idei fesztiválra nem készülhetett el, jövőre viszont mindenki igénybe veheti. Részben ezért, részben a fesztiválozók számának folyamatos növekedése miatt a fesztivál területén idén kempinget bővítettünk.Örülünk annak, hogy a hegyaljások egyre többen vannak, éls a kellemes feladatok közé tartozik, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében évről-évre újabb helyszínekkel kell bővítenünk a fesztiválterületet. Nagyjából idén elérkezik az a pont, amikor lassan elérjük a végét. Ahogy terveztük, 2012-13-tól már elsősorban belső innovációkra lehet számítani.
– Idén mit jelent az a nézőszám, amikor azt mondjátok, hogy kiteszitek a megtelt táblát?
– Ha napi 16-18 ezer ember megjelenik, az már nagyjából a befogadóképesség határa. Nyilvánvalóan be lehetne engedni többet is, de mi nem a West-Balkán vagyunk, a biztonságot muszáj figyelembe venni azért, hogy a fesztivál kényelmes, biztonságos, közlekedhető legyen. Ez a reális határ.
Forrás: Zene.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…