2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Hamarosan a mozikban Mészáros Márta új filmje

Hamarosan a mozikban Mészáros Márta új filmje

Hamarosan a mozikban Mészáros Márta új filmjeA jövő héten mutatják be Mészáros Márta új filmjét, az Utolsó jelentés Annáról című mozit, amely az Eszenyi Enikő által életre keltett szociáldemokrata politikusnak, Kéthly Annának állít emléket. Kéthly Anna fantasztikus nő és nagyszerű politikus volt, aki eltűnt a történelem süllyesztőjében – mondta Mészáros Márta a szerdai sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendező szerint egy ilyen jelentős és izgalmas figuráról más nemzetek már több filmet is készítettek volna, míg Magyarországon a mai napig alig ismerik Kéthly Anna nevét.

Amellett, hogy Mészáros Márta a filmben egy részben fiktív történeten keresztül bemutatja a nézőknek a politikust, a hetvenes évek Magyarországáról is mesél. „Én ezt a kort ismerem és mindig is el akartam mondani egy filmben, hogyan működött a puha diktatúra” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. A rendező elmondta, ahogy azért is érdekelte a téma, mert az 1949-ben felszámolt szociáldemokrata párt, amelynek Kéthly az egyik meghatározó alakja volt, valójában azóta sem született újjá Magyarországon.

Mint kifejtette, a filmre írt történetből feltétlenül igaz, hogy Kéthly Brüsszelben élt, és folyamatosan megfigyelték. Arra vonatkozó bizonyíték nincs, hogy őt magát is megpróbálták volna hazacsábítani, de tény, hogy a hetvenes években több emigrációban élő értelmiségit is megpróbáltak rávenni, térjen vissza Magyarországra.

Az Utolsó jelentés Annáról a hetvenes években játszódik, amikor Kéthly önkéntes száműzetésben élt Brüsszelben. A történet szerint a Fekete Ernő által megformált fiatal irodalmár azt a feladatot kapja a titkosszolgálattól, hogy menjen ki Brüsszelbe, lépjen kapcsolatba az emigrációban élő idős szociáldemokrata politikussal, és hozza haza. Az Eszenyi Enikő által alakított Kéthly Annával való találkozás egy igazi szellemi párbaj, amelyen keresztül régi emlékek, mélyen eltemetett érzelmek kerülnek felszínre, és ezek hatására a fiatalember fokozatosan felfedez egy másik Magyarországot.

Eszenyi Enikő és Fekete Ernő mellett az október 15-én debütáló filmben láthatjuk többek között Cserhalmi Györgyöt, Kováts Adélt, Szilágyi Tibort, Hámori Gabriellát, Hollósi Frigyest és Básti Julit.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek