2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gyilkosságok nyomában

A svéd Hakan Nesser a 2014-es megjelenésű A visszatérés című krimijével okoz néhány boldog órát a skandináv krimi szerelmeseinek. A szerző számos krimijében szereplő, kedvenc nyomozója, Van Veeteren visszatér, és ismét rejtélyes gyilkosságok utáni nyomozásba kezd, minden szakértelmét és ösztöneit segítségül hívva.

Nesser e regénye, túlszárnyalja a sorozat eddigi két kötetét, A gonosz arcait, és a Borkmann-elvet, így bátran lehet állítani, hogy legújabb regénye megérte a több évig tartó várakozást. A visszatérés a szerző rendszeres olvasóinak semmiképp sem fog csalódást okozni.

Van Veeteren ezúttal egy évtizedekkel korábbi gyilkosság körülményeinek felderítésére vállalkozik, miután az egykori, büntetését már letöltött vádlott brutális gyilkosság áldozata lesz. Egy kislány talál rá az egykor sportolóként ismertté vált Verhaven megcsonkított testére egy erdőben. Verhaven két gyilkosság miatt lett elítélve, kiszabott büntetését leülte, de sosem tett beismerő vallomást. Halála érdekes kérdéseket vet fel Van Veeterenben; lehet mégse Verhaven követte el a gyilkosságokat, melyekért börtönbe zárták? Lehet, hogy az eredeti gyilkos ölte meg az ártatlan vádlottat szabadulása után?

Az olvasók egy mozgalmas nyomozáson kísérhetik végig a bűncselekmények felderítésének minden mozzanatát, a végsőkig izgulva az elkövető kilétét illetően. Van Veeteren betegsége miatt egy kórházból kényszerül a nyomozás nagy részét lebonyolítani, így egy nem megszokott értelemben vett nyomozás születik. A főfelügyelő, habár sokszor a meglehetősen sajátos és jellegzetes nyomozási stílusában, de profi módon jár utána bűnténynek, s még számára is megdöbbentő összefüggésekre jön rá…

A visszatérés egy könnyen olvasható krimi, így bátran ajánlható a műfajjal még csak barátkozóknak. Nesser nem csupán szórakoztatja, hanem el is gondolkodtatja az olvasót a valódi gyilkos kilétét illetően, továbbá a cselekmény előrehaladtával számos morális kérdést is felvet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek