2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • GONDOLATMENET SZERELEMTŐL – HÁBORÚN ÁT – SZENVEDÉLYIG

GONDOLATMENET SZERELEMTŐL – HÁBORÚN ÁT – SZENVEDÉLYIG

Január 22., csütörtök 18 óra – Rákóczi-ház

A Herman Ottó Múzeum külföldi vándorkiállításának miskolci bemutatója A Magyar Kultúra Napján nyíló tárlat a Herman Ottó Múzeum külhoni vándorkiállítása, amely első alkalommal Európa 2013. évi kulturális fővárosában, Kassán került bemutatásra. A kiállítás koncepciója mögött az Európai Unió „Egység a sokféleségben” mottója húzódik meg.
A tárlat a képzőművészeti, néprajzi, régészeti és történeti gyűjteményekből válogatva, összesen 8 tematikai csoport szerint épül fel. A megjelenített fogalmak – úgymint SZERELEM, CSALÁD, MUNKA, HIT, ELMÚLÁS, SZENVEDÉLY, HÁBORÚ, HAGYOMÁNY – az ember lényegéből fakadnak, s az emberiséget egyetlen sorsközösséggé kovácsolják.
Tárgyi emlékeink azt bizonyítják, hogy mi emberek – éljünk bárhol, bármikor – végső soron ugyanazon értékeket tartjuk fontosnak, s ugyanazon problémákkal küzdünk. Központi gondolataink tehát közösek, legfeljebb a gondolatok szülte tárgyaink különfélék. A külhoni városokban bemutatott kiállítás az összetartozásra hívta fel a figyelmet, s ugyanez a célja itthon, Miskolcon is.

A vándorkiállítás korábbi állomásai:
Košice (Kassa), Východoslovenské múzeum (Szlovákia) – 2013. november 5–december 31.
Michalovce (Nagymihály), Zemplínske múzeum (Szlovákia) – 2014. március 7–április 27.
Ostrava, Ostravské Muzeum (Csehország) – 2014. szeptember 17–november 23.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek