2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Gödöllőn “Terítéken a fehér arany”

“A Gödöllői Királyi Kastély, mint az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagja természetes módon csatlakozik a kezdeményezéshez, s a ma megnyitott időszaki kiállítása Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból címmel azt mutatja be az érdeklődőknek, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás is, amelynek fénypontját az étkezések adták.

A reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. A tányérok, a poharak, az evőeszközük minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállításon szerepet kapó tárgyak jellegzetes 19. századi darabok, az empire korszakától egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges darabjaiig.” – mondta a kiállítást megnyitó köszöntőjében Dr.Ujváry Tamás igazgató, s megköszönte mindazoknak akik segítséget nyújtottak a kiállítás megrendezésében.

Gémesi György polgármester arról szólt, hogy sajnos a mai világban jó, ha legalább a vasárnapi ebédnél van terített asztal a családoknál, hiszen különben, a hétköznapokban, szaladva “bekapunk valamit”, s nemhogy a terítékkel nem törődünk, de még az asztalhoz ülés is elmarad. -Pedig,mint amint ezt a kiállításon bemutatott porcelánok is mutatják, nem csupán az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogy miből esszük meg ételeinket.

Az Iparművészeti Múzeum muzeológusa a porcelán történetéről beszélt, a meghívottaknak, és érdekességképpen felhívta arra a különleges pezsgős pohár hűtőre a figyelmet, amely a cári és a császári udvar terítékének is fontos eszköze volt.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…