2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Gálahangversennyel zárt a „Bartók + Európa 2010”

Gálahangversennyel zárt a „Bartók + Európa 2010”

Hagyományos adventi gálakoncerttel zárták a „Bartók + Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A december 11-i hangverseny világhírű vendége Jevgenyij Nyesztyerenko volt. A Verdi, Puccini, Csajkovszkij és Rossini műveire épülő műsorban felléptek az idén első alkalommal megrendezett Saljapin Énekverseny fiatal tehetségei – a kifejező hangjával lenyűgöző Venyera Gimagyijeva (szoprán), az erőteljes karakterű Szvetlana Kaszjan (szoprán) –, a többször díjazott, legutóbb a 2010-es Armel Operaversenyen második helyezést elért Haja Zsolt (bariton), valamint a IV. Szentpétervári Énekverseny díjazottja, Igor Turcanu (tenor). Az esten közreműködő Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács János Liszt- és Kossuth-díjas karmester vezényelte. A hangverseny zárásaként a közönség a miskolci Fazekas Gyermekkarral együtt karácsonyi dalokkal kívánt mindannyiunknak békés, áldott ünnepeket.

Jevgenyij Nyeszterenkóval a délelőtti próbát követően találkozott Miskolc polgármestere. Kriza Ákos a világhírű művésszel az operafesztiválnak a nemzetközi zenei életben betöltött szerepéről beszélgetett. A polgármester elismerését fejezte ki azért, hogy Nyesztyerenko személyes jelenlétével és fellépéseivel hozzájárult az idén tíz éves fesztivál sikereihez.

A nem hivatalos találkozóhoz kötődve az esti gála kezdetén Miskolc alpolgármestere, Pfliegler Péter elismerő oklevelet adott át Jevgenyij Nyesztyerenkónak , akit – a városvezetés nevében – a Diósgyőri várat ábrázoló ezüst érmével, valamint egy Miskolc címerével ékesített kitűzővel ajándékozott meg. Mint a nagyszínház közönsége előtt fogalmazott: a város ezekkel a jelképes ajándékokkal szeretne köszönetet mondani azért, hogy a nemzetközi operaszínpadok elismert művésze jó hírét vitte Miskolcnak a nagyvilágban.

Nyesztyerenko, ki 2003-ban, 2004-ben és 2008-ban is fellépett a miskolci operafesztiválon, köszönetét fejezte ki a város elismeréséért, amelyet örömmel és meglepetéssel fogadott. Majd elmondta: a miskolci operafesztivál különleges jelenség a világ zenei életében. Egyedüliségét igényes, jó ízléssel összeállított repertoárjának köszönheti, valamint annak, hogy különböző stílusokat, zeneszerzőket, darabokat és előadókat tud egy-egy fesztivál alkalmával Miskolcon megjeleníteni. A fesztivál léte a bizonyság arra, hogy az emberiség egy, és közös nyelve a zene.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…