2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Furcsa pár: Neil Simon fergeteges vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban

Furcsa pár: Neil Simon fergeteges vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban

December 1-jén, a Nagyszínházban láthatja a közönség az 1968-as nagysikerű filmből már jól ismert amerikai vígjátékot. A Furcsa pár keserédes humorral mesél a magányról, barátságról, férfi-nő kapcsolatokról. A darab egy nagyon is valós magánéleti válsághelyzetet tár fel, úgy, hogy közben magunkon is képesek vagyunk nevetni.

Béres Attila, az előadás rendezője elmondta, hogy a darab az együttélés kényszeréből fakadó problémák és a barátság számtalan komoly igazságával szembesíti a nézőt. –  Miközben a két férfi történetét nézzük, saját magunkra is ráismerhetünk, hiszen mindenkiben van egy kis Oscar és egy kis Felix is. Neil Simon fergeteges komédiája a humor mellett megmutatja a magány vívódásait, fájdalmát is. Ez a kegyetlen igazságokkal teli darab rengeteg kérdést vet fel a férfi-nő kapcsolatokról, a barátság határairól és az egyedüllét, a hiány elviseléséről – hangsúlyozza a rendező.
Béres Attila hozzátette, két fantasztikus színészt láthatunk a főszerepekben. – Görög László és Gáspár Tibor alakítja a két elvált férfit, akik konfliktusokkal teli együttélésre kényszerülnek. A szerepek számukra igazi kihívást jelentettek, hiszen nem a várt karaktert játsszák az előadásban. Gáspár Tibor Felixe érzékeny lelkű, rendmániás, míg Görög László Oscarja cinikus és nagyon rendetlen. Azt gondolom, ez a két nagyszerű színész felejthetetlen pillanatokat szerez majd a nézőknek – tette hozzá.
Gáspár Tibor elárulta, ez az előadás sem a filmre, sem más Furcsa pár előadásokra nem fog hasonlítani. – Azzal, hogy az igazságokat, a valódi emberi sorsokat keressük az előadásban, nem egy felszínes vígjátékot, hanem egy keserédes, jó humorú produkciót hozunk létre, sablonos figurák nélkül. Ez a két nagyon szélsőséges férfi az együtt töltött idő hatására formálódik, mindkettőjükben nyomot hagy a másik személyiségének hatása. Az, hogy mindezt kibírja a barátságuk – még ha hajszálon múlik is – jelzi, hogy mennyire fontosak egymásnak.
– Teljesen más két férfi együttélése, mint egy férfi-női kapcsolat esetén. Mivel a szexualitás nem része egy ilyen kapcsolatnak, nincs gyengédség sem, nincs feloldása a feszültségnek. Két férfi egymással sokkal nyersebb, durvább, kegyetlenebb tud lenni. Nem félnek kimondani az igazságot a vitás helyzetekben. Azt hiszem, arra tanít minket ez a darab, hogy ha kevésbé lennénk önzőek és jobban odafigyelnénk a másikra, nemcsak az emberi kapcsolataink válnának jobbá, hanem mi is jobban éreznénk magunkat a világban – mondja Gáspár Tibor.

Neil Simon
Furcsa Pár – vígjáték
rendező: Béres Attila

Oscar és Felix két elvált férj, akik most egy háztartásban élnek. Teljes ellentétei egymásnak: Oscar cinikus, jó humorú és nagyon rendetlen, míg Felix érzékeny lelkű, rendmániás, süt, főz, és egy percig nem bír tétlenül ülni. Kényszerű együttélésük igazi paródiája a valódi házaséleteknek, miközben két férfit látunk, akik nem képesek elviseli az egyedüllétet, és a feleségük hiányát más-más módszerekkel próbálják enyhíteni.
A Furcsa pár egy fergeteges vígjáték a magányról, barátságról, férfi-nő kapcsolatokról. A darab egy nagyon is valós magánéleti válsághelyzetet tár fel, úgy, hogy közben magunkon is képesek vagyunk nevetni.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. A Műfordítás a Proscenium Szerzői ügynökség Kft. engedélyével kerül előadásra.

Neil Simon:
FURCSA PÁR
vígjáték

Oscar Madison             GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas
Félix Unger                 GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas
Roy                     SZATMÁRI GYÖRGY    
Cecily                     HORVÁTH ALEXANDRA    
Gwendoline                 VARGA ANDREA
Vinnie                 PAPP ENDRE    
Murray                 SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Speed                     MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS    

Díszlettervező:        HORESNYI BALÁZS    
Jelmeztervező:        PILINYI MÁRTA
Dramaturg:             SÉNYI FANNI
Ügyelő:            GAZDÓF DÁNIEL
Súgó:                BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens:         HADHÁZY ILDIKÓ

Rendező:
BÉRES ATTILA

Bemutató előadás:    2017. december 1. – Nagyszínház

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek