2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fórumszínház Hidasnémetiben

A szegénység és társadalmi kirekesztettség által leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok közé tartoznak a kistelepüléseken élők. Ezeken a településeken sokszor tapasztalható a környezeti és kulturális igazságtalanság ténye. Hiányoznak a közösségi rítusok, a közösségi együttműködések keretei, melyek sokszor cselekvés és játék által könnyebben beindíthatóak, mint csupán gondolkodással.

Ami a TESZE – Tegyünk együtt a szegénység ellen! – komplex társadalmi program Észak-Abaújban projekt keretében öt napon át történik most a héten, az a fórumszínházas előadás kidolgozása a helyiek bevonásával és előadásával. S szombaton, március 24-én 17 órakor az előadás bemutatása a helyieknek, mely közös gondolkodást teremthet és sok falulakót egy közös térbe invitálhat, ahol saját közösségükről gondolkodhatnak a hidasnémeti Művelődési Házban.
Ez megalapozhatja az interaktív, bevonó előadást követő beszélgetéseket és műhelyek, csoportok kialakulását, a közösségi munkát és közösségi gondolkodást a településen.

A fórumszínház módszerét azért hívtuk a TESZE programba, hogy az adott településen élő emberek aktív részvételét, cselekvőképességét erősítsük.  A következő hónapban  Tornyosnémeti  településen is kipróbáljuk, hogyan működik a bevonásnak ezen lehetősége, hiszen ez az új forma alkalmas a település problémáinak, szükségletinek megfogalmazására, s ami fontos számunkra, hogy a közösség részvételével keressük a problémák megoldására a válaszokat.
A helyi szereplők gyűjtéséhez nagy mértékben hozzájárultak a már létező helyi önszerveződések és a közösségfejlesztő csoport, akik jól ismerik a helyieket. S a TESZE program részben erre építve, s ezzel párhuzamosan építi fel a helyi társadalmi igényeknek megfelelő közösségi tér igényét, a settlement házat. Ez a ház a művelődési ház egy külön részeként működik majd, szintén helyiek, valamint önkéntesek bevonásával, amelyben a kulturális programok mellett helyet kapnak a szociális, és oktatási tevékenységek is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek