2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Folytatódnak az elbocsátások a médiában

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt elemzést kedden a Süddeutsche Zeitung (SZ) című liberális német napilap.

Az SZ Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Michael Frank az Orbán miniszterelnök komolyan veszi című írás bevezetőjében azt hangoztatta: a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz közelmúltban tartott kongresszusán tréfálkozva ecsetelte, hogy mit tart az európai parlamentarizmusról. A strasbourgi parlamentben ugyanis a képviselőknek bőségesen kiosztott „kokikkal és sallerekkel” tette világossá: Magyarország nem hagyja, hogy utasításokat szabjanak számára. Ez vonatkozik a vitatott médiatörvényre is, amely július 1-jén, a magyar uniós elnökség lezárultával lépett életbe – fogalmazott Frank.

„Az otthoni akadékoskodókra ma a kokinál rosszabb vár” – írta a tudósító, hangoztatva, hogy az MTVA „ezer alkalmazottját” bocsátja el, többségükben újságírókat. Frank szerint az első körben elbocsátásra kerülő szerkesztők, szerzők és műsorvezetők között „feddhetetlen hírnevű”, különböző díjakkal rendelkező újságírók vannak. Olyanok, akik – mint a cikkíró fogalmazott – semmilyen pártvonalhoz, illetve világnézethez nem köthetők, akik ideológiailag nyitottak, és egy semleges tudósítói munka gerincét kellene alkotniuk.
„Fél Európa hiába háborodik fel az új magyar médiatörvény totalitárius vonásai miatt” – hangoztatta Michael Frank, megjegyezve, hogy beigazolódnak azok a jövendölések, amelyek szerint Orbán és a magyar jobboldali nemzeti többség az uniós elnökség befejezése után ténylegesen hozzákezd ahhoz, hogy a köztársaságot a Fidesz igényei alapján alakítsa át. A média szervezeti átépítése már teljes mértékben a kezében van – írta a tudósító, hangoztatva, hogy „egy gigantikus központi szerkesztőség igazgatja mind a négy televízió- és hét rádióállomás, valamint az ugyancsak közszolgálati hírügynökség munkáját.”
Frank szerint életbe léptek a nyomtatott sajtó és az internet „engedetlen” szerkesztőségeire vonatkozó büntető rendelkezések, és egy ombudsmann – akit „cenzornak” tartanak – még a bloggereket is felügyeli. A tudósító szerint a főként liberális és baloldali hangoknak teret adó Klub Rádiót, az egyik „utolsó, politikailag nagy hatóerejű” rádióadót hirtelen vég fenyegeti.
A cikkíró utalt arra, hogy mostantól „Orbán emberei” nevezhetik ki a bírókat is. „A megvádoltak jogait korlátozzák” – vélte Frank. A tudósító szerint az érvényben lévő választási törvény olyan erőteljesen részesíti előnyben a parlamenti többséget, hogy az Orbán vezette Fidesz számára – a szavazatoknak „csak” 53 százalékával – több mint kétharmados többséget biztosít. Ezt a törvényt tovább kívánják erősíteni – írta Frank, úgy vélve, hogy Orbán sikerrel dolgozik azon jövendölésének megvalósításán, amely szerint reformjai „legkevesebb 25 év Fidesz-forradalmat jelentenek majd.” /MTI/

Az eddig elbocsátottak listája

Bogár Zsolt (MR1, 180 perc)

Bödő Anita (MR1, 180 perc)

Érczfalvi András (MR1, Napközben)

Gócza Anita (MR1, Gondolat-jel)

Győri László (MR3)

Hatvani Tóth Erika (MR1, Krónika)

Horváth Ida (MR1, Vendég a háznál)

Indri Gyula

Kalmár Judit

Kardos Ernő (MTV)

Kovács Anna (MR1, Közelről)

Kovács Gabi (MR1)

László Pál (MR1, Közelről)

László Judit (MR1, Szombat délelőtt)

Lehoczky Orsolya (MR3)

Marton Éva (MR1, kulturális műsorok)

Nagy Emese (MR1, 180 perc)

Nánási Gabriella (MR1, Közelről)

Nej György (MR1)

Németh Árpád (Duna TV, Térkép)

Németh Erzsébet (MR1, sportműsorok)

Nyárádi Péter (MR1, Harminc perc alatt a Föld körül)

Pais Judit (MR1, Hajnal-táj)

Péter György (MR1, Napközben)

Rábai Balázs (MR1, 180 perc)

Rovó Attila (MR1, 180 perc, Közelről)

Sándor Erzsi (MR1)

Sándor Kata (MR1)

Solténszky Tibor (Rádiószínház)

Szénási Sándor (MR1, Közelről)

Szente László (MR1)

Szomráky Béla

Udvarhelyi Szabolcs (MR1, Európai idő)

Urbán Szabolcs (MR2)

Varga Viktor (Rádiószínház)

Várkonyi Benedek (MR kulturális műsorok)

Zoltán Gábor (Rádiószínház)

Ma a régiónkban indult a felmondás

Meg nem erősített hírek szerint ma az MR6 és a Regionális TV-ben dolgozók elbocsátása van soron.

A Régió Rádióban reggel kapta meg Hajnal József, Monos Márta és Hornyák Zoltán, Papp Zsolt, Karcsai Nagy Éva, Nagy Korsa Judit, és Kaló István  a felmondásról szóló levelet. A stúdióvezetői teendőkkel Balogh Zoltán eddigi szerkesztő-riportert bízták meg.

A körzeti televíziótól elbocsátottak között Varga Koritár László mellett, ott találhatjuk Zsuga Zsoltot, Koczák Szilviát, Czövek Györgyöt, Mares Lászlót, Pásztor Krisztiánt és Czák Csabát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…