2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fókuszban az egészséges vidék!

Elindult a regisztráció az idei Vidéki Nők Nemzetközi Napja konferenciára

  2016. október 14-16 között a  Magyar Női Unió (MNU) szervezésében idén is megrendezésre kerül a  Vidéki Nők Nemzetközi Napja konferencia, melynek fókuszában az egészséges vidék és az ehhez hozzáadott női értékek, női szerepek állnak. Az ingyenes, bárki számára elérhető konferencián a vidékfejlesztés nemzetközi szakértői mellett, tanácsadói workshopokkal és kiállítással is várják az érdeklődőket.

 

Az ENSZ Közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők komplex helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A Magyar Női Unió kezdeményezésében és szervezésében tavaly hazánkban is életre hívott Vidéki Nők Nemzetközi Konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet  a vidéki élet kihívásaira és lehetőségeire, az élelmezési és élelmiszerbiztonsági témákra, valamint a környezetvédelemre.

Alapelveivel összhangban az MNU a nők bevonásában és aktív támogatásában látja megvalósíthatónak a vidék eltartó és megtartó képességének a megőrzését, a környezettudatos gondolkodásmód széles körű terjesztését, a minőségi termelés, az élelmiszerbiztonság illetve a tehetséggondozás és közösségépítés ügyének a felkarolását.

A konferenciát idén is az Élelmezési Világnappal egy időben rendezik meg, ezzel is ráirányítva a figyelmet az éhezés elleni küzdelemre. És bár a nők sokat tehetnek azért, hogy ennivalóval és legfőképpen biztonságos élelmiszerrel lássák el a családot, alapvetően azonban mégiscsak a döntéshozók feladata a vidékfejlesztés valamint az egyes országok és a világ élelmiszerproblémáinak a megoldása.

 

Szervezetünk egyfajta híd szerepet kíván betölteni, párbeszédet ösztönözni az érintettek és a döntéshozók közt. Célunk, hogy tanuljunk egymástól, hogy közösen tárjuk fel a problémákat és kihívásokat, majd erre válaszként hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal, tapasztalatcserével segítsük a vidék fennmaradását, a biztonságos élelmiszer-előállítást és kiemelten az ebben szerepet vállaló nőket” – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke, a COPA-COGECA női bizottságának első alelnöke.

 

A konferencián részt vesz Willemien Koning-Hoeve, a Copa-Cogeca Női Munkacsoportjának elnöke, Vladimir Rakhmanin, az ENSZ és a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) főigazgató-helyettese, és  Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési szakterületi igazgatója is.

A konferenciát követően, október 16-án vasárnap, a Magyar Női Unió és Harkány önkormányzatának szervezésében bográcsozás és ételosztás, valamint koncert is várja az érdeklődőket.

 

A konferenciára a mai naptól lehet regisztrálni, bővebb információ és program a Magyar Női Unió honlapján és közösségi oldalán érhető el.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek