2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Fesztiválhangulatban magyarságról, hagyományról, értékeinkről

Fesztiválhangulatban magyarságról, hagyományról, értékeinkről

Tizenkét népszerű művész kiváló előadásában bemutatott videoklippel, a Magyar Világtalálkozó dalával kezdődött a rendezvény sajtótájékoztatója a Budai Várban, a zsúfolásig megtelt MKA székházában, ahol a június 30-án kezdődő  négy napos rendezvény részletes programkínálatáról esett szó.  A különböző területek vezetői  részletesen beszámoltak  a programokról és meghívták a rendezvényre a nyomtatott és elektronikus sajtó szép számmal megjelent képviselőit. Joó Géza szóvivő  elsőként dr. Tanka Lászlót, a Szervezőbizottság elnökét kérte mikrofon elé, aki elmondta , hogy azért egyedülálló e rendezvény, mert jelentős értéket képvisel a magyar-magyar kapcsolatokban, s rendkívüli lehetőséget biztosít a világ minden részén történő megismertetésre, személyes kapcsolatok kialakítására, együttműködésre. Különlegessége abban rejlik, hogy széles terjedelemben olyan köröket szólít meg, amelyek a világ kulturális, tudományos, civilszféra és üzleti területein jelentős befolyással bírnak. Miközben szabadidős, családi és szórakoztató programjaival, a Balaton parti hangulattal kellemes időtöltést nyújtanak a jelenlévőknek. Tizenkét helyszínen több mint száz program fogadja az idelátogatókat.

A város polgármestere, Kenéz István hozzáfűzte, hogy a település lakossága vendégszeretetéről híres és mindent megtesznek azért, hogy mindenki jól érezze magát. Farkaslaki  Jakab György faszobrászművész bejelentette, hogy elkészült  a  mintegy három méter magas Megmaradásunkért  című jelképmű, amely a magyar összefogás jegyében született a  Magyar Világtalálkozó emlékére, Kopacz Zoltán gyergyószentmiklósi nemzettársunk által  adományozott erdélyi  tölgyfából.

Nagyváradi-Kis Anna  konferencia-igazgató az impozáns július 1-jei megnyitó ünnepség részleteibe és a Szent Miklós sétahajón aznap tartandó  Magyarsághíd – Hungarikumok a nagyvilágban konferencia  programjaiba avatta be a  sajtó képviselőit, majd a  Magyar-Lengyel Barátság Nap  programját ismertette Nagy László főszervező.

Demjén Ferenc, Pataki Attila, a Kormorán együttes,  Mouksa és a Psychedelic Cowboys , Király Viktor, Tamás Gábor, Ivan, Kefír, Szikora Robi, Komáromi Pisti és a Live Band , Poór Péter,   Galambos Lajos, Keresztes Ildikó, Dávid Viktória, Nagy Bandó András, Éles István, a  4 For Dance  és még sokan mások – sorolta a  fellépők neveit Méry Péter  könnyűzenei igazgató, majd Leblanc Győző és Tóth Éva a Csárdáskirálynő nagyoperett július 1-jei színházi bemutatójára invitálta a jelenlévőket.

Dr. Kis Boáz egyházi  vezető arról számolt be, hogy a  református  tanácskozó zsinat mellett két alkalommal ökumenikus  Istentiszteletre is sor kerül a helyi Katolikus Templomban, ahol Pitti Katalin, Magyar Róbert  és a Sotto Voice énekkar ad kulturális műsort. Dr. Czeglédi József, az ’56-os  forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fórumra , dr. Szalontai Éva az Egészség Napra és annak konferenciájára,  dr. Tuzson Tibor pedig a tudós konferenciára hívta meg a sajtó képviselőit.  Szabó Anett szóvivő bejelentette, hogy a MÁV-Start  50 százalékos kedvezményt nyújt a Világtalálkozóra utazóknak.

Kéki Hilda, a Világtalálkozó gasztronómiai  vezetője, a Székelykapu Étterem tulajdonosa elmondta,  hogy kiemelt figyelmet fordítottak  Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Újvidék ízeire. Lesz majd ökörsütés, grillezés, halétel, házi lepény, faszenes kürtös kalács, bográcsos, egytál ételek.  S mindezeket megtalálhatja a közönség a Kárpát-medence konyhái, a Magyar Ízek Utcája, a Hungarikum Falu,  a Bor és Pálinka Falu elnevezésű  részlegeken.

Dr. Kertész Ferenc  egy 500 éves múlttal rendelkező hagyomány kapcsán  bejelentette: megrendezik a Nemzeti  Lovagi Torna  Bajnokságot, igazi páncélzatban, éles fegyverzettel és lovakkal….  Nándori József versenyigazgató pedig   a Magyarok Szépe  –  A Világtalálkozó királynője című  nagyszabású rendezvényre invitálta a jelenlévőket, ismertette az esemény részleteit, a jelenlévő két versenyző jelenlétében, közülük az egyik csodálatos énekhangjával is meglepte a közönséget.

Végezetül Czuh János, a Sajtóiroda  vezetője  mondta el a médiumok jelenlétével kapcsolatos  tudnivalókat.

Az elhangzottakon túl még számos egyéb program várja az idelátogatókat:  neves előadók szerepelnek szerte a nagyvilágból a Magyarságismereti Szabadegyetemen, Magyar Falusi Lagzi műsor,  Magyarország-Balaton válogatott öregfiúk mérkőzés, Veterán Autósok Találkozója, a Magyar Ulti Bajnokság,  stb…    Hasonlóan gazdag a folklórműsor is, a találkozó díszvendégei Erdélyből, Kalotaszegről érkeznek, szám szerint 22-en, s nem csak fellépnek a műsorokban, hanem a házigazdai szerepkörben is jeleskednek. Koncertet és térzenét ad a Pénzügyőr Zenekar, az Obsitos Együttes, a hetven tagú Váci Ifjúsági Fúvószenekar.  Bemutatkoznak   Somogy, Csongrád, Szabolcs-Szatmár, Jász-Nagykun-Szolnok megye népi, hagyományőrző együttese, énekesei, a Matyóföld tájegység kultúrája, fellép Kárpátaljáról a Kokas zenekar  – és minden este egy fergetes táncházzal zárul a főtéren a nap.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…