2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Féltett kincsek és frissítő kínálat

Múzeumok éjszakája – ismét a könyvtárban is! Egészen pontosan a Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Könyvtár közös kertjében. A két belvárosi múzeumépület és a kisavasi pincék között, ezek csomópontjában található hangulatos hely ezen az éjszakán csemegéket kínál a léleknek, a szellemnek és még a testnek is.
A Lévay József Muzeális Könyvtárban számos különleges, régi kiadvány található – a Múzeumok éjszakáján mindig egy-egy féltett kincsüket is megmutatják a közönségnek. Ebben az évben ez a Miskolci Töredék, vagy más néven Miskolci kódex, a könyvtár gyűjteményének legbecsesebb dokumentuma. Június 24-én az eredeti példányt láthatják a látogatók a Lévay könyvtárban!
A Miskolci Töredék a nyelvemlékek körébe tartozik, a magyar nyelvű írásbeliség kialakulásának és elterjedésének felbecsülhetetlen értékű ereklyéje. 1525-ben, a magyarországi kódexirodalom utolsó szakaszában íródott. A Vitkovics-kódex egy része, és valamikor a 19. század folyamán szakadhatott ki a nagyobb terjedelmű, az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kódexből.
Sőt, ugyancsak láthatják a könyvtár legrégebbi dokumentumát, ez a 8. században írt Aldhelm-töredék, ami fél évszázada nem szerepelt kiállításon. Szombaton este fél 7-től óránként indul a vezetés, és a résztvevők sok más érdekességgel is találkozhatnak a gyűjtemény megismerésekor.
Eközben a könyvtárak kertjét – a Doleschall Emlékherbáriumot – a zene uralja. Este 6 órakor kezdődik a program, a színpadon a Verskoncert zenekar, a Miskolci Musical- és Dalszínház, az Anima Group, Lajos András színművész műsora és az Ágiplusz Zenekar követi egymást.
Lajos András szomjoltó versei és bordalai már közvetlenül is utalnak a harmadik fő programpontra: a hagyományokhoz híven a könyvtár most is meghív minden érdeklődőt egy frissítő limonádéra (herbáriumban vagyunk, természetesen mentalevél is kerül bele!). És mivel ez a Fröccsfesztivál éjszakája is, itt is találnak majd fröccspontot a borbarátok.
Mindezért nem kell belépőt váltani, a program ingyenes, sőt, ezen a különleges éjszakán mindenki jelképes összegért iratkozhat be II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár valamennyi miskolci könyvtárába!

Zenei programok a könyvtár kertjében – 2017. június 24., szombat
18.00 Verskoncert Zenekar
19.15 Miskolci Musical- és Dalszínház
20.00 Anima Group
21.00 In vino veritas – Lajos András önálló estje
22.30 Ágiplusz Zenekar

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek