2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Félmilliárdos laboratóriumi fejlesztés

Több mint 2 milliárdos európai uniós támogatással zajlik a Miskolci Egyetem stratégiai területei mentén szervezett négy kiválósági központ kialakítása.

„A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein” című TIOP-projekt az ezekhez szükséges kutatási infrastruktúra fejlesztését támogatja mintegy 1,2 milliárd forint értékben. A projekt jelenlegi nagyberuházása a mintegy félmilliárdos pályázati támogatással megvalósult Nanobiotechnológiai és Regeneratív Medicina Kutatólaboratórium. A TIOP-pályázat eddigi eredményeit és a kutatólaboratórium jelentőségét a május 17-én tartott, második disszeminációs konferencián ismertették a szakemberek.
A Miskolci Egyetem átfogó célja a regionális tudáscentrum kiépítése 2013-ra. Alapjaiban támogatják ennek elérését az egyetem európai uniós pályázatai, melyek között kiemelten fontosak a kiválósági központok kialakítását és azok kutatási infrastruktúráját megvalósító projektek. A TIOP-1.3.1-10/1-2010 projekt és a vele párhuzamos TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV projekt tehát egymástól elválaszthatatlan egységet képez.
„A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein” című TIOP-projektben a kutatási infrastruktúra fejlesztéseknek van elsődlegessége. Ez a kiválósági központok (a Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás Kiválósági Központ; az Alkalmazott Anyagtudományi és Nanotechnológia Kiválósági Központ; a Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ; az Innovációs Gépészeti Tervezés és Technológiák Kiválósági Központ) gép, műszer, berendezés és eszköz, illetve informatikai infrastruktúrájának fejlesztését; az intézmény info-kommunikációs akadálymentesítését; az eredmények megfelelő kiadhatásának támogatását; az informatikai infrastruktúra megújítását; valamint laboratóriumok kialakítását célozza.
A projekt a kiválósági központok infrastrukturális hátterét biztosítja. Az eltelt időben beszerzésre került 132 tétel 395 millió forint értékben, szerződéssel lekötött összeg 246 millió forint. A többi eszköz beszerzésére folyamatban, illetve előkészítés alatt vannak a közbeszerzési eljárások. A TIOP (és részben a TÁMOP) pályázat révén jöhetett létre a Nanobiotechnológiai és Regeneratív Medicina Tanszék az Egészségügyi Karon, melynek új laboratóriuma a most átadott Nanobiotechnológiai és Regeneratív Medicina Kutatólaboratórium. A mintegy félmilliárdos befektetéssel megvalósuló, komplex oktató-kutató-szolgáltató centrum működése az orvos-egészségtudomány több ágát is érinti, melyek közül legjelentősebb a nanomedicina. A régióban – és bizonyos tekintetben országosan is – egyedülálló centrumban a szakemberek egyebek mellett új típusú nanoméret-tartományú (a milliméter egymilliomod része) gyógyszerhordozókat fejlesztenek ki, amelyek számtalan, eddig halálos betegség gyógyítását segíthetik, például a daganatos sejtek géncsillapítása révén. Emellett a Műszaki Anyagtudományi Kar kutatóival közösen különböző kémiai természetű nanoanyagok emberi szervezetre kifejtett hatását is vizsgálják nanotoxikológiai módszerekkel. A gyógyszerkutatások tekintetében jelentős, hogy az Egészségügyi Karon kialakított infrastruktúra I. fázisú klinikai vizsgálatokra is lehetőséget nyújt. A központ oktatásba is bevont szolgáltatásai  között pedig találhatunk egyebek mellett menedzserszűrést, négydimenziós ultrahang-diagnosztikai készüléket, sóterápiás klímakamrát vagy akupresszúrás ágyat is.
A komplex fejlesztések a kutatások mellett az Egészségügyi Kar hallgatóinak gyakorlati oktatását is egyedülálló módon segítik a jövőben.
Mindennek révén, „A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein” című TÁMOP-projekttel összhangban olyan fejlesztések valósulhatnak meg, melyek elősegítik a szellemi potenciál, a kutatási infrastruktúra, valamint a stratégiai kutatási területek minőségi fejlesztését és az egyetem kapcsolatrendszerének jelentős bővítését.

A projektadatok:
Kedvezményezett: Miskolci Egyetem
Projekt összköltsége: 1.316.249.125 Ft
Támogatás összege: 1.250.436.668 Ft
Saját forrás összege: 65.812.457 Ft
Projekt kezdete: 2011. április 16.
Projekt vége: 2012. december 31.
Támogatási szerződés: 2011. április 11.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…