2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • FELÉBREDT TÖBB ÉVSZÁZADOS ÁLMÁBÓL AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGET

FELÉBREDT TÖBB ÉVSZÁZADOS ÁLMÁBÓL AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGET

„Magyarország kastélynagyhatalom lesz” – jelentette ki március 27-én, csütörtökön Edelényben Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az Edelényi Kastélysziget felújítási munkálatainak első ütemét adta át a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei városban.

Magyarország hetedik legnagyobb kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára 2009 óta összesen csaknem 2,4 milliárd
forintot – nagyrészt európai uniós támogatást – fordítottak. Az Edelényi Kastélysziget április 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Ma már csak az egykori fényképek árulkodnak arról, hogy az idő és a hálátlan utókor sem kímélte ezt a 18. században épült, gyönyörű kastélyt. A falai között volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napköziotthona, óvoda és szükséglakás is. Az elmúlt évtizedekben megtörtént, hogy a történeti terekben tyúkokat tartottak, az elektromos vezetékeket közvetlenül a rokokó falképekbe vésték, a vörös hadsereg pedig cirill betűs feliratokkal dekorálta ki a termek falait. Az évekig üresen álló épület pusztulása drámai volt. Az értékes falképekben a 20. század rongálásai után az állandó, súlyos beázások okozták a legnagyobb károkat, különösen azt követően, hogy az eresz, a párkányok és a tető végképp tönkrement. Így semmisült meg a falképek egy része, a díszterem boltozatát pedig a fagy feszítette szét.
Az európai uniós támogatással most zárult beruházás során nem csak a barokk kastélyépületet, de a csaknem 50 hektáros barokk kastélyparkot is felújították, visszaállítva a kastély környezetének sziget jellegét. Így ma már ismét lenyűgöző látványt nyújt a kastély eredeti pompájában helyreállított, címeres homlokzata, a gondos kutatások eredményeként rekonstruált falszín, a lecserélt nyílászárók, az új tető, valamint a helyreállított kovácsoltvas korlátok és kapuk.
A szakemberek számára komoly kihívást jelentett az épület belső tereinek helyreállítása és a páratlan rokokó falképek restaurálása. A történeti terek mintegy ezer négyzetméternyi festett falfelületének helyreállításán 12 restaurátor több mint másfél éven át dolgozott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek